Bekijk het origineel

Teervlekken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Teervlekken

2 minuten leestijd

Voor gehuwden geldt de volgende regeling: voor de inkomstenbelasting blijft de vrijstelling maximaal ƒ 1300,-. Gehuwden betalen geen vermogensbelasting over de volgende belastingvrije bedragen: ƒ 96.000,- + f 43.000,- (bejaarden) = ƒ 139.000,-. Over het meerdere betaalt u 8%. Hoe krijg ik teervlekken uit een badlaken? Het betreft as f altteer. Antwoord — U kunt ze er uit krijgen met Vanquish van Mantex Chemicals b.v., Dordrecht, tel. 078 - 162255. Ook cyClohexanol is werkzaam tegen teer, maar het is niet overal te krijgen. Het is ook giftig.

Onze vrijstaande bungalow van 10 • jaar is zeven jaar geleden geïsoleerd, doordat men de spouw volspoot. Toen nam echter de luchtvochtigheid van het huis sterk toe. Gewoonlijk is die 70-80% en zelfs als de buitentemperatuur hoog is en alles open staat -is het nog 70-75%. Op de overgordijnen zitten schimmelplekjes zelfs wanneer de c. v. aan is. Antwoord — Uw vraagstuk is erg algemeen: men spuit de spouwmuren vol en brengt dubbel glas aan, maar dan wordt het huis opeens erg vochtig. Nu is dat laatste niet zo erg; het is goed voor ons en voor de kamerplanten. In uw ge^ val is het te erg. Schimmel op de gordijnen .wijst op teveel vocht. Nu is dat vocht alleen af te voeren door luchtverversing. Uw hygrometer is goed, maar u moet hem eerst eens een jaar opbergen. Hij wijst hoge waarden aan (meent u), zelfs als deuren en ramen open staan. Wel, dan is het buiten beslist net zo vochtig als binnen! Kijk dus niet meer op dat instrument. Verwijder luchtbevochtigers van de radiatoren en breng in de keuken een afzuigkap aan. Laat spijzen' op tafel niet uitgebreid uitdampen maar gebruik dekschalen. Kies als kamerplanten soorten die weinig verdampen, dus cactussen, vetplanten en planten met leerachtig blad. Laat de deur naar de trap en die naar.de overloop open staan, dan ontwijkt de warme lucht naar boven en ze neemt het vocht mee. Zorg dat uw vloer niet langer vocht uitdampt door hem te bekleden met tegels of ondoorlatende vloerbedekking. Lucht de eerste verdieping (u hebt toch ee^i zolder?) terdege. Op die wijze kunt u de luchtvochtigheid behoorlijk terugdringen. Maar ventileer ook uw kamer via een ventilator of uitklapbare ramen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Teervlekken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken