Bekijk het origineel

SPD-bestuur vraagt Vogel partij te leiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SPD-bestuur vraagt Vogel partij te leiden

Nieuwbakken lijsttrekker sceptisch over toekomst in Bonn

3 minuten leestijd

NS-J OCH EN VOGEL

op 6 maart volgend jaar te houden verkiezingen.

Als het aan partijvoorzitter Willy Brandt ligt, gaat de SPD een linkse koers varen, waarbij met de Grünen en de Altemativen een links front wordt gevormd. Dit idee lijkt voorlopig van iedere werkelijkheidszin gespeend. Dit is bijvoorbeeld gebleken uit de gebeurtenissen in Hamburg. Hier weigerden de Grünen een regering te vormen met de SPD, zodat er nu een half jaar na de deelstaatsverkiezingen nog geen regering is en de Hamburgse kiezers op 19 december opnieuw naar de stembus moeten.

Onmogelijk lijkt een samenwerking tussen SPD en Grünen ook als men daarbij de persoon van Vogel betrekt. Vogel was gedurende een aantal jaren met veel succes burgemeester van München hoewel hij geen typische Beier is. Hij kreeg moeilijkheden met de linkervleugel van de SPD in München. Deze moeilijkheden leidden er tenslotte toe dat de SPD een grote nederlaag leed en Vogel af moest treden. Dit grote verlies is bij de jongste verkiezingen voor het deelstaatparlement in Beieren slechts gedeeltelijk goedgemaakt.

Na de nederlaag in München werd Vogel minister van justitie in Bonn. Hij werd over het algemeen gezien als iemand van de rechtervleugel van de SPD. Langzaam maar zeker veranderde zijn politieke imago. De media kenden hem de rol van kroonprins toe. Vogel gold gedurende de laatste jaren van zijn verblijf in Bonn als iemand die alhoewel hij van de rechtervleugel was toch op sympathie van de linkervleiigel van zijn partij kon rekenen.

Vorig jaar werd hij als redder in nood naar Berlijn gestuurd, toen daar de SPD/FDP-regering uiteenviel. Vogel reorganiseerde het stadsbestuur, schreef nieuwe verkiezingen uit en zag zich na nauwelijks vijf maanden aan de macht te zijn geweest in de oppositiebanken belanden. Daar zit hij nu nog. Hij vervult zijn rol plichtsgetrouw, maar politiek gezien levert dat weinig op. De toenadering tot de Grünen en Altemativen in West-Berlijn gelukte niet. In plaats daarvan moest Vogel lijdelijk toezien hoe de minderheidsregering van CDA steeds meer aan gezag wint. In Berlijn is daarom voor Vogel geen interssante functie voorhanden.

Onduidelijk

In Bonn gaat hij een ook nog onduidelijke toekomst tegemoet. Toch zal Vogel het beroep dat de partij op hem doet niet naast zich neerleggen. Dat betaamt een sociaal-democraat eenvoudig niet. Vogel is de kandidaat van Willy Brandt, die op zijn beurt niets voor een nieuw kanselierschap voelt. Vandaar zijn voorkeur voor Vogel als lijsttrekker van de SPD. Toch kan de weg naar het kanselierschap nog lang zijn. Brandt voerde zelf tweemaal de SPD-lijst aan zonder bondskanselier te worden. Uiteindelijk viel die functie hem ten deel na de val van de grote coalitie in 1969. Het is niet uitgesloten dat ook Vogel nog veel jaren warm kan draaien voordat hij kanselier is.

Sceptisch

Binnen de partij heeft Vogel groot respect afgedwongen met zijn weigering om in te gaan op eisen van de conservatieve oppositie, die aandrong op een strakkere anti-terrorismewetgeving tijdens de hoogtijdagen van de Baader-Meinhofgroep. Onder zware druk van de partij vertrok Vogel in januari 1981 naar Berlijn om de burgemeesterspost over te nemen van Dieter Stobbe, die was verwikkeld in een bouwschandaal.

Nadat vrijdag zijn benoeming tot lijsttrekker bekend was geworden zei Vogel tegen verslaggevers „sceptisch" te zijn over zijn kansen om bondskanselier te worden. „Mijn uitgangspositie had gunstiger kunnen zijn", aldus Vogel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

SPD-bestuur vraagt Vogel partij te leiden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken