Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Voedingswaarde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voedingswaarde

2 minuten leestijd

Tot op zekere hoogte kun je als consument wel aan de buitenkant van een produkt zien wat voor vlees je in de kuip hebt, maar voor veel dingen blijven we toch aangewezen op hetgeen de fabrikant of winkelier meedeelt. We krijgen zo langzamerhand aardig wat informatie voorgeschoteld via de etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen - onder andere met betrekking tot houdbaarheid, ingrediënten en al dan niet kunstmatige toevoegingen. En als alles volgens plan verloopt zijn over twee jaar al onze voorverpakte voedingsmiddelen voorzien van een voedingswaardewijzer. Na een beetje routine - want het lezen van zo'n etiket vereist wel de nodige vaardigheid - kunnen geïnteresseerde huisvrouwen meteen zien hoe (on)gezond het produkt is dat ze aan willen schaffen.

Fabrikanten die nu, voordat er sprake is van een wettelijk geregelde verplichting, vrijwillig aan de voedingswaarde-etikettering mee willen werken, kunnen kiezen of ze een beknopte of een wat uitgebreidere variant van de wijzer op de verpakking laten afdrukken en bepalen dus zo de hoeveelheid„leesvoer" voor de consument."

Aan de voedingswaardewijzer zoals die vorige week is gepresenteerd gaat een lange geschiedenis vooraf. Eind 1977 werd een zogenoemd „Comité van vijf" opgericht dat in het voorjaar van 1980 zijn voorstellen aanbood aan de toenmalige ministers van Volksgezondheid en Landbouw. Omdat het toen ontwikkelde etiket in de praktijk niet helemaal bleek te voldoen - een representatieve steekproef onder huisvrouwen wees uit dat de voedingswaardewijzer aan duidelijkheid hier en daar wat te wensen overliet - vonden de nodige aanpassingen plaats. Eind vorig jaar werd de Stichting beheer voedingswaardewijzer in het leven geroepen. Fabrikanten kunnen hier tegen betaling lid van worden. Ze sturen de gegevens over de desbetreffende produkten op en nadat gecontroleerd is of deze juist zijn kunnen ze de voedingswaardewijzer gebruiken. Het is dus best te begrijpen dat de producent helemaal niet hard staat te trappelen om zijn artikelen met de voedingswaardewijzer te tooien: hij geeft allerlei „vertrouwelijke" informatie prijs en dat gaat hem nog geld kosten óók.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van Monday 1 November 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Voedingswaarde

Bekijk de hele uitgave van Monday 1 November 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken