Bekijk het origineel

Mr. De Ruiter Mr. drs. Brinkman Drs. Deelman Mr. Korthals Altes Drs. Van Aardenne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mr. De Ruiter Mr. drs. Brinkman Drs. Deelman Mr. Korthals Altes Drs. Van Aardenne

5 minuten leestijd

Mr. Job de Ruiter (CDA) verwisselt na vijf jaar minister van Justitie, sinds 1977 in de drie achtereenvolgende kabinetten-Van Agt, deze post voor die van Defensie. Hij volgt daar Van Mierlo (D'66) op en wordt daarmee de vierde minister van Defensie binnen vijf jaar.

Jacob de Ruiter (52) werd geboren in Giessendam en studeerde rechten in Utrecht (1953 doctoraal). In 1963 promoveerde hij daar op' de dissertatie „Beschouwingen over de algemeenheid van goederen in het ontwerp-burgerlijk wetboek". Na enkele jaren op een advocatenkantoor te hebben gewerkt werd De Ruiter substituut-griffier bij de arrondissementsrechtbank in Utrecht.

Van 1963 tot 197Ó was hij rechter bij de arrondissementsrechtbank Zutphen. In dat laatste jaar volgde zijn benoeming tot hoogleraar in het privaatrecht aan de vrije universiteit Amsterdam. In 1976 werd De Ruiter aan diezelfde universiteit rectormagnificus als opvolger van AR-partijgenoot prof. mr. I. A. Diepenhorst.

De Ruiter verlaat nu het departement van Justitie dat hij als bewindsman sinds het eerste kabinet Van Agt heeft geleid. Er wordt gezegd dat minister De Ruiter op Defensie is terechtgekomen om de linkervleugel gerust te stellen.

Mr. De Ruiter was onder meer voorzitter van het college van advies voor de kinderbescherming, adviseur van de opleiding voor de rechterlijke macht en voorzitter van de commissie alimentatienormen.

De directeur-generaal binnenlands bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, mr. drs. Eelco Brinkman (CDA) wordt de eerste minister van het nieuwe departement van Welzijn en Volksgezondheid. Tevens is hij de jongste minister van het nieuwe kabinet.

Hij meent het oude ministerie.van CRM (ontdaan van oude e'igen en aangevuld met nieuwe taken afkomstig van het verkavelde departement van volksgezondheid en milieuhygiëne) over van partijgenoot De Boer. •

Leendert Cornells (Eeleo) Brinkman (34) is geboren in Dirksland (ZH). Na het gymnasium studeerde hij van 1966 tot 1972 politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met als bijvakken bestuurskunde en openbare financiën. Aan diezelfde universiteit studeerde hij later Nederlands publiekrecht.

Brinkman werd in 1969 wetenschappelijk ambtenaar aan de VU. Vijf jaar later werd hij benoemd tot beleidsmedewerker aan het coördinatiebureau noordelijk deel van de Randstad. De nieuwe bewindsman kwam in 1975 als hoofd van het bureau van de secretaris-generaal op het ministerie van Binnenlandse zaken. De toenmalige minister Wiegel benoemde hem in 1980 tot directeur-generaal binnenlands bestuur.

Met zijn komst op het vernieuwde CRM, kent dit departement nu een top, die uitblinkt in organisatorisch vermogen en dat zal de komende tijd waarschijnlijk ook hard nodig zijn.

Drs. Wim Deetman (CDA) prolongeert zijn ministerschap op het departement van Onderwijs en Wetenschappen. Hij beheerst die post sinds hij als staatssecretaris van Onderwijs van het tweede kabinet-Van Agt in mei van dit jaar doorschoof naar het ministerschap in het derde kabinetVan Agt als opvolger van de PVDA-er Van Kemenade.

Willem Joost Deetman (37) is geboren in Den Haag. Na zijn doctoraal examen politicologie aan de vrije universiteit Amsterdam werd hij in 1968 hoofd van de afdeling planning en onderzoek van het bestuur van de vereniging besturenraad protestantchristelijk onderwijs in Nederland. Hij was verder lid van de gemeenteraad van Gouda.

In 1972 werd Deetman benoemd tot directeur van de afdeling VWO/HAVO/MAVO/Opleidingsonderwijs van het bestuur van de PCO-besturenraad. In deze functie bleef hij tot zijn benoeming in 1978 tot lid van de Tweede kamer voor het CDA. Dit jaar werd drs. Deetman gevraagd als staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet van CDA met PvdA en D'66.

Als staatssecretaris onder Van Kemenade leefde Deetman, tot schrik van een gedeelte van zijn eigen CDA, de afspraken over de middenschool stipt na. Tegenstanders van de middenschool betitelden Deetman al vlug als „trekhond" voor Van Kemenade in plaats van „waakhond".

Mr. Frederik Korthals Altes (VVD) wordt de nieuwe minister van Justitie als opvolger van de CDA'er De Ruiter die dit departement sinds 1977 heeft ' geleid in de drie achtereenvolgende kabinetten-Van Agt.

Korthals Altes (51) werd geboren in Amsterdam. Hij studeerde rechten in Leiden (doctoraal 1.957) en is vanaf 1958 werkzaam als advocaat in Rotterdam bij de maatschap Dutilh, Van der Hoeven en Slager.

Als partijvoorzitter heeft hij zich altijd verzet tegen het beeld van zijn partij als een club van „hebben, halen, houden". Hij zei daarover eens: „Dat imago is ons altijd opgedrukt door tegenstanders. Wij leggen juist sterk de nadruk op immateriële zaken".

De nieuwe minister van Justitie was van 1975 tot 1981 voorzitter van de 'WD, daarvoor was hij enige tijd algemeen secretaris van die partij. In 1981 werd hij gekozen tot lid van de Eerste Kamer.

Mr. Korthals Altes is verder commissaris van de Nederlandse dagblad unie NDU, gecommitteerde van het Leids universiteitsfonds en vice-voorzitter van de stichting pensioenfonds van de Nederlandse orde van advocaten. -. /

Drs. Gijs van Aardenne (VVD) keert als opvolger van de D'66-er Terlouw terug op het departement van Economische zaken, waar hij ook reeds de scepter zwaaide in het eerste kabinetVan Agt (1977-1981). Hij is in het nieuwe kabinet-Lubbers tevens vicepremier.

Van Aardenne kwam in 1971 in de Tweede kamer en keerde daar vorig jaar in terug toen het CDA mét PvdA en D'66 overeenstemming bereikte voor het tweede kabinet-Van Agt waardoor de VVD in de oppositie ging.

Gijsbert Michiel Vredenrijk van Aardenne (52) werd geboren in Rotterdam, studeerde wis- en natuurkunde in Leiden en deed in 1955 doctoraal. Daarna werkte hij bij de Koninklijke fabrieken Penn en Bandin in Dordrecht in welke plaats hij ook lid van de gemeenteraad was.

In 1971 kwam Van Aardenne voor het eerst in de Tweede kamer en hij was minister van Economische zaken van 1977 tot 1981 onder het eerste kabinet Van Agt. Van Aardenne verwierf veel waardering voor zijn beleid, ook van de kant van de toenmalige oppositie. De vakbeweging liet zich nooit louter negatief uit over het beleid van de WD-minister. Van Aardenne kwam indertijd met Lubbers in botsing toen het ging om de ontmanteling van het Nederhorstconcern.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Mr. De Ruiter Mr. drs. Brinkman Drs. Deelman Mr. Korthals Altes Drs. Van Aardenne

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken