Bekijk het origineel

Communistisch Mozambique zoekt meer Westerse steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Communistisch Mozambique zoekt meer Westerse steun

3 minuten leestijd

MAPUTO — Enige tijd gelen bracht de Portugese presint, Ramalho Eanes. een offi;el beoek aan zijn collega Saora Machel van Mozambique, het verleden hebben Portugepresidenten verscheidene keti de toenmalige overzeese geiden bezocht. De eenvoudige arte Mozambikanen die van t bezoek hoorden, hoopten t het nu gedaan zou zijn met onafhankelijkheid. De onafnkelljkheld is echter een geven waaraan niet meer ge•nd kan worden.

3e Mozambikaanse leiders heb1 na zeven, acht jaar onafhankecheid zo langzamerhand wel door cregen, dat van hun communistile vrienden, de Russen, de Cuba1, de Bulgaren, weinig economie ie hulp te verwachten valt. Inteideel ze worden uitgebuit op een nier, die tot de economische on•gang moet leiden. Vandaar, dat ogen nu op het Westen gericht rden en wel in het bijzonder op rtugal. Van alle landen komt Por;al immers het meest in aanmerg, omdat in de eerste plaats de 1 geen barrière vormt en omdat zambique steeds op Portugal inleid geweest is. Alles wordt gein om de betrekkingen tussen de de landen te verbeteren en de sanwerking kan heel interessant rden. Zo wordt in Maputo, de )fdstad van Mozambique, een ot hotel gebouwd, daarbij steuid op de ervaring van ht grote el Estoril-Sol in de buurt van sabon.

De handel tussen de beide landen gaat sterk toenemen. Andere landen, de Verenigde Staten, WestDuitsland, Frankrijk staan Portugal financieel bij. Dit is nodig, omdat, waar het de financiën betreft, de toestand in Portugal niet florissant is. De Portugese banken verlenen kredieten aan Mozambique, dat dan allerlei produkten in Portugal kan kopen. Portugal maakt dus winst bij de financiële handelingen en voor verscheidene fabrieken betekent het werk en verdiensten.

Onveilige toestand

Mozambique tracht ook Portugese technici te interesseren en Portugese technologie te verwerven. Alleen op militair gebied is geen samenwerking. Mozambique wil geen Portugese instructeurs, terwijl ook ' de Portugese minister van defensie, Freitas de Amaral, duidelijk heeft gezegd, dat geen Portugese troepen naar Mozambique zullen worden gestuurd. Het is overigens wel merkwaardig, dat het Westen voor de zoveelste maal hulp verleend aan een marxistisch/leninistisch land. Machel heeft na de onafhankelijkheid nu eenmaal verklaard, dat Mozambique een communistisch land is en dat zal blijven. Ook Zuid-Afrika, meer nog dan andere landen, geeft economische en technische hulp aan het buurland en ZuidAfrika is toch zeker niet geporteerd van het communisme."Maar het is nu eenmaal zo, dat de politiek voor de commercie moet wijken.

Wanneer Machel zo'n uitspraak doet, wil dat niet zeggen, dat de hele bevolking die woorden blij en opgewekt accepteert. Integendeel, grote delen van het land zijn in opstand en het is overal onveilig en overal wordt er sabotage gepleegd. In het noorden van het land viel ten gevolge, van sabotage gedurende veertien dagen het licht en de watervoorziening uit. In de omgeving van Maputo zelf kan men zich moeilijk zonder escorte verplaatsen, zelfs de weg naar het bij de hoofdstad gelegen industriegebied Matola is niet veilig. Wie overdag naar hét westelijk van Maputo aan de grens met Swaziland gelegen Namaacha reist komt daar aan, wie 's nachts reist komt niet aan. Het hele volk is ingeschakeld in de strijd. Zelfs in Maputo is men niet veilig. Het is bekend, dat wapens zijn uitgereikt aan leden van de bevrijdingsorganisaties in de stad en Portugezen, die' in Lissabon aijn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Communistisch Mozambique zoekt meer Westerse steun

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken