Bekijk het origineel

Golfstaten vaag over Iran-Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Golfstaten vaag over Iran-Irak

Milde woorden aan adres Teheran

2 minuten leestijd

MANAMA — De leiders van de Arabische oliestaten in het Perzische-Golfgebied hebben donderdag aan het slot van een driedaagse topconferentie in Bahrein een verzoenende toon aangeslagen tegenover Iran, ondanks hun uitgesproken steun aan Irak.

In het slotcommuniqué wordt Iran berispt voor zijn invasie van Irak, dat zich „in zijn streven naar een vreedzame regeling" gesteund mag weten door de Golfstaten. Bij Iran wordt erop aangedrongen dit streven te beantwoorden, opdat de 25 maanden oude oorlog tussen de twee landen kan worden beëindigd. Later op een persconferentie weigerde de minister van buitenlandse zaken van Bahrein, sjeik Mohammed Bin Moebarak, ook maar te erkennen dat het revolutionaire Iran een „potentiële bedreiging" voor de Arabische landen in het gebied vormt. Hem werd herhaaldelijk gevraagd naar de plannen van de Golfstaten met het oog op de gevaren die van'Iran zouden uitgaan, vooral nu dat land heeft laten weten „dat Bagdad ons doel is", zoals een Arabische journalist het formuleerde.

Oefening in Oman

De sjeik wilde evenmin ingaan op vragen over een militaire oefening van de Amerikaanse snelle interventiemacht later deze maand in Oman. Hij noemde dit „een bilaterale aangelegenheid die op de conferentie niet aan de orde is geweest".

Hij zei dat de kwestie van een buitenlandse inval in een Arabisch lancf moet worden besproken binnen de „voltallige Arabische liga, niet alleen in onze groep". De persconferentie versterkte de indruk, dat de leiders van Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar tijdens hun topberaad geen concrete 'afspraken over gezamenlijke stappen hebben kunnen maken.

Sjeik Mohammed zei dat over onderlinge grenskwesties niet al te .:iii^M^^i^^^f^imWè^^K^MiSi^ifMMMf^MMMMSi^èi^M^MÈsimi: lang is gepraat. „Wij streven naar fusering", voegde, de secretaris-generaal van de 17 maanden geleden opgerichte samenwerkingsraad voor de golfstaten, Abdoellah Bisjara, daaraan toe. De conferentie maakte eerder bevan de Golf kend, dat men het niet eens had kunnen worden over een onderling binnenlands veiligheidsverdrag en' dat een plan voor het opheffen van economische barrières voor de derde maal tot maart 1983 terzijde is gelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Golfstaten vaag over Iran-Irak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1982

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken