Bekijk het origineel

Bonden oneens over prijscompensatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bonden oneens over prijscompensatie

Niet zwaaien met veto-reehf

2 minuten leestijd

HOUTEN — „Stellen van voorwaarden vooraf en zwaaien met het veto-recht is volstrekt uit den boze." Zo reageert secretaris O. Kouer van de HPME, bond van hoger personeel in de metaalindustrie op de aankondiging van de unie BLHP,

een andere bond van hoger personeel, dat die gebruik gaat ma- wU er is om er aan de onderhandeken van zijn vetorecht als de lingstafel uit te komen, zegt Kouer.

prijscompensatie van 1 januari 1983 besteed zou worden op een manier die de unie niet zint.

Loonmaatregel

Het centraal akkoord verplicht partijen tot overleg over de kwestie van de prijscompensatie. Met voorwaarVoortvloeiend uit het centraal ak,„,.,. , . L •. den vooraf wordt het CAO-overleg koord m de Stichting van de Arbeid onmogelijk en bestaat het gevaar dat over werkgelegenheid is er een noodwetje in aantocht dat het CAO-partijen mogelijk maakt lopende CAO's, waarin uitbetaling van de prijscompensatie per 1 januari 1983 is vastgelegd, open te breken. Op die manier zou de prijscompensatie niet in het loonzakje terecht kunnen komen, maar gestoken kunnen worden in de werkgelegenheid. Als een van de CAO-partijen — werkgevers of vakbonden — daar niet aan wil, voorziet het wetje in een soort vetorecht. er alsnog een loonmaatregel komt. Dan is iedereen nog verder van huis, zo redeneerde men bij de HPME. In het officiële commentaar van de bond wordt de unie BLHP overigens niet met name genoemd.

Kouer vreest dat een uur korter werken zeker het hoger personeel geen extra banen zal opleveren maar alleen maar meer onbetaald overwerk. Hij ziet wel werkgelegenheidseffecten in de metaalindustrie als via de prijscompensatie een verlaging van de VUT van 62 naar 60 jaar wordt gefinancierd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 december 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bonden oneens over prijscompensatie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 december 1982

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken