Bekijk het origineel

Vogel SPD-kandidaat voor kanselierschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vogel SPD-kandidaat voor kanselierschap

Partijcongres unaniem bij keuze

2 minuten leestijd

DORTMUND — De ongeveer 400 afgevaardigden naar het partijcongres van de Westduitse sociaal-democraten (SPD) heeft vrijdag in Dortmund met algemene stemmen Hans-Jochen Vogel aangewezen als kandidaat voor het bondskanselierschap.

Het partijbestuur had de 56-jarige politicus al in november jl. als kandidaat voorgesteld, nadat Helmut Schmidt had laten weten dat hij zich om gezondheidsredenen niet nog eens beschikbaar zou stellen.

De minister-president van de deelstaat Noordrijnland-Westfalen, Johannes Rau, noemde als plaatsvervangend partijvoorzitter Vogel een waardig opvolger van de bondskanseliers Willy Brandt en Helmut Schmidt. Hij herinnerde er aan dat Vogel achtereenvolgens burgemeester van München, federaal minister van justitie en burgemeester van WestBerlijn is geweest.

Verkiezingen

Binnen de SPD heerst een zeker optimisme over de uitslag van de komende verkiezingen. Hoewel de kansen van de partij op een regelrechte overwinning gering zijn, kan uit de jongste opiniepeilingen worden afgeleid dat de sociaal-democraten wel kunnen voorkomen dat de christendemocraten een absolute meerderheid krijgen.

De Christen-Democratische Unie (CDU) van Kohl en de Christelijk-Sociale Unie (CSU) van de Beierse premier Franz Josef Strauss zouden samen op ongeveer 48 procent van de stemmen kunnen rekenen, tegen de SPD op 42 procent. De liberale Vrije Democratische Partij (FDP) die nu deel uitmaakt van de coalitie onder Kohl, zal naar algemeen wordt verwacht de kiesdrempel van vijf procent niet halen. De milieubeweging, de „Grünen", zou op ongeveer zes procent uitkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vogel SPD-kandidaat voor kanselierschap

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken