Bekijk het origineel

Werkgelegenheid stabiliseert

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werkgelegenheid stabiliseert

ILO-jaarboek:

2 minuten leestijd

GENEVE — Hoewel de wereldwerkgelegenheidssituatie er somber lit blijft zien zijn er tekenen dat het ibsolute aantal banen begint te stabiliseren, ook in Nederland. Vooral de dienstensector levert nieuwe werkgelegenheid op.

Dat schrijft J. Ypsilantis, statisch •nedewerker van de internationale arbeidsorganisatie ILO in Geneve in het ainnenkort verschijnende ILO-jaarDoek met arbeidsstatistieken over 1982. Stabilisering van het aantal balen is echter onvoldoende om de toestroom naar de arbeidsmarkt op te i'angen.

Er is een lichtpuntje, dat grotenieels onopgemerkt is gebleven in de algemene uitzichtloosheid, meldt Ypsilantis. Ondanks de hardnekkige crisis en de onweerstaanbare opmars van de automatisering en het daaraan gepaarde banenverlies lijkt de omvang van de werkgelegenheid op peil te blijven in een groot aantal landen. Uit een analyse van de arbeidsmarkten in een aantal westerse industrielanden tussen 1972 en 1982 blijkt een merkbare stijging van de werkgelegenheid in onder meer Nederland. In vier landen, België, West-Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië, was het aantal banen bij het ingaan van de jaren '80 lager dan in 1973, toen de recessie inzette.

Volgens Ypsilantis betekent dit niet dat er licht aan het eind van de werkloosheidstunnel, te zien is. Wel betekent het dat de uitholling van de werkgelegenheidssituatie tot staan is gebracht en hier en daar zelfs vooruitgang geboekt wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Werkgelegenheid stabiliseert

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken