Bekijk het origineel

NAVO-landen willen zich soepeler op gaan stellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NAVO-landen willen zich soepeler op gaan stellen

Nitze: ,,We zitten niet meer vast aan nuloptie''

4 minuten leestijd

GENEVE/BRUSSEL — Bij de besprekingen over een beperking van de kernraketten voor de middellange afstand in Europa (INF), die donderdag in Geneve worden hervat, zal de Amerikaanse delegatie een soepeler houding aannemen dan tot dusver het geval was. Dit is dinsdag in Brussel verklaard nadat de Amerikaanse onderhandelaar Paul Nitze de NAVO-bondgenoten had ingelicht over de tactiek die de Verenigde Staten willen volgen tegenover de Sovjet-Unie.

In het NAVO-communiqué staat delen van de Sovjet-Unie zouden dat het doel van de morgen beginnen- kunnen worden verplaatst omdat dit de vierde ronde in de INF-besprekingen is „elke mogelijkheid te bespreken om een evenwichtig akkoord over de vermindering van het aantal raketten en daarmee een verkleining van het oorlogsgevaar te bereiken en de basis voor de vrede te versterken".

Officieel houden de Verenigde Staten nog wel vast aan de „nuloptie" (die inhoudt dat in West-Europa géén Kruisraketten en Pershing-2's worden gestationeerd in ruil voor het verwijderen door de Sovjet-Unie van alle op West-Europa gerichte SS-raketten (circa 600 van de typen SS-4, SS-5 en SS-20), maar deze geldt nu als einddoel van het overleg in Geneve. Nitze verklaarde dat de Verenigde Staten „zeker niet vastzitten aan de nuloptie". Eerder heeft president Reagan verklaard dat hij elk voorstel van Sovjet-zijde ernstig zal onderzoeken. „Zo'n voorstel moet wel rekening houden met onze veiligheidsbelangen en die van onze NAVO-bondgenoten", aldus Nitze.

Tegen de vertegenwoordigers van de zestien lidstaten van de Noordatlantische verdragsorganisatie zei Nitze dat er twee punten zijn, waarover in Geneve niet te onderhandelen valt;

• Elk voorstel dat het de Sovjet-Unie zou toestaan haar bestaande raketten voor de middellange afstand te behouden zonder dat soortgelijke Amerikaanse raketten zouden mogen worden geplaatst, en

• Elk voorstel dat uit Europa terug te trekken raketten naar oostelijker delen van de Sovjet-Unie zouden kunnen worden verplaatst omdat dit slechts de dreiging zou verplaatsen naar Azié.

Bij aankomst in Geneve noemde Nitze later op de dag de ontwapeningsvoorstellen van de Sovjet-Unie en het Warschau-pact „propagandaacties die de NAVO proberen te splijten en die geen nuttig doel hebben gediend".

• Zie verder pag 5: Reagan vraagt bondgenoten om hulp

pag. 9: Nervositeit rond Geneve.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

NAVO-landen willen zich soepeler op gaan stellen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken