Bekijk het origineel

Meer stemmen voor executie van Barbie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer stemmen voor executie van Barbie

Ondanks afgeschafte doodstraf

2 minuten leestijd

LYON — In Frankrijk gaat snel een groeiend aantal stemmen op voor de executie van de ex-nazi Klaus Barbie als hij schuldig wordt bevonden aan misdaden tegen de mensheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. West-Duitsland zal Barbie consulaire bijstand verlenen als hij daarom vraagt.

De doodstraf werd in Frankrijk weliswaar afgeschaft in 1981, maar invloedrijke politici hebben gepleit voor wetswijzigingen in het geval de 69-iarige Barbie wordt veroordeeld. Thans wacht hem volgens de huidige wetgeving een maximale straf van levenslange opsluiting.

Frangois Leotard, secretaris-generaal van de in de oppositie zijnde republikeinse partij van ex-president Valery Giscard d'Estaing, heeft verklaard te hopen dat Barbie onder de guillotine zal eindigen als hij schuldig wordt bevonden.

„Andere landen hebben hun wet gewijzigd voor een situatie als deze", zo, zei hij in Parijs. „Ik hoop dat Frankrijk hetzelfde zal doen."

Onder de bevolking in Lyon vergelijkt men de situatie met die van Adolf Eichmann die door Israël werd ontvoerd uit Zuid-Amerika, berecht en opgehangen wegens zijn misdaden.

Duits burger

Een woordvoerder in Bonn verklaarde dat Barbie Duits staatsburger is en daarom recht heeft op consulaire bijstand als hij dat wenst. De voormalige Gestapo-chef heeft daar echter nog niet om verzocht, aldus de woordvoerder. Volgens hem is Barbie Duits burger omdat hij met valse papieren en onder de schuilnaam Klaus Altmann de Boliviaanse nationaliteit verwierf.

Het is mogelijk dat West-Duitsland bij Frankrijk een uitleveringsverzoek zal indienen om Barbie in de Bondsrepubliek te kunnen berechten. Of Bonn zo'n verzoek zal doen hangt echter af van de omvang van de aanklacht die in Frankrijk tegen de voormalige SS'er zal worden ingediend.

LYON Een archieffoto van de Franse verzetsleider Jean Moulin 1949. Een van de aanklachten tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie is de moord van Moulin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 februari 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meer stemmen voor executie van Barbie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 februari 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken