Bekijk het origineel

Vier jaar geëist tegen heer Olivier

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier jaar geëist tegen heer Olivier

Meesteroplichter vanuit cel nog actief

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam, mr. J. de Bruin, heeft woensdag vier jaar gevangenisstraf zonder aftrek van de acht maanden die „heer Olivier" al in de gevangenis zit, geëist tegen meesteroplichter „heer Olivier", Pseudoniem voor de 43-jarige zakenman Arie O. uit Laren

De officier achtte bewezen dat O. zich de laatste jaren in Nederland schuldig heeft gemaakt aan opUch: tingszaken, verduistering en valsheid ; in geschrifte. Daarbij maakte O. bij • banken en . particulieren in totaal ruim zeven miljoen gulden buit.

Met allerlei valse verklaringen wist hij kredieten van miljoenen en toimen los te peuteren bij vooral banken om zijn luxe leventje te kunnen betalen. Hij zou volgens de officier zelfs dochters van rijke vaders getrouwd hebben om aan geld te komen.

Negen punten vermeldde de dagvaarding, variërend van het oplichten van particulieren als een kermisexploitant en een groenteboer voor een paar ton — „de kleine economie" aldus O. — tot de zaak rond ex-notaris S. -S. die voor drie miljoen gulden het schip inging.

De officier zei in zijn requisitoir bij zijn eis rekening te willen houden met de negen veroordelingen die O. de afgelopen twintig jaar al voor oplichtingszaken achter de rug heeft. „Daarbij vind ik de opmerking van O. dat hij zal zorgen dat hij niet meer voor de rechtbank terugkomt, niet omdat hij wil stoppen met zijn activiteiten, maar omdat hij zo intelligent geworden is dat hij niet meer te pakken zal zijn, van belang. Bovendien is hij nog steeds bezig met zijn praktijken, ook vanuit de gevangenis. De gevangenisstraf van ongeveer vier jaar die hij in België opgelegd kreeg en die hij in Nederland nog moet uitzitten, zie ik niet als een verzachtende omstandigheid. Ik wil daarmee geen rekening houden als aftrekpost", aldus de officier.

O. zat van januari '81 tot september '82 in België vast. Hij werd vorig jaar september aan Nederland uitgeleverd.

Onbewogen

De rechtbank in Amsterdam had twee volle dagen nodig om de waslijst verdenkingen te behandelen. Woensdag mocht O. voor de derde maal zijn cel in de Bijlmerbajes verruilen voor het verdachtenbankje om de eis en het pleidooi van zijn advocaat mr. Moszcovitch aan te horen. Behalve de. oplichting van mevrouw S.- S. heeft O. de beschuldigingen aan zijn adres nooit direct ontkend. Rustig en uiterlijk onbewogen gaf O. die beschuldigingen echter steeds zo'n draai dat het leek alsof hij slechts handig gebruik had gemaakt van de onkunde van anderen.

„Mevrouw ik ben een koopman en een koopman wil winst maken. Mensen hebben slechte eigenschappen en die gebruik ik want ze gebruiken mij ook. Ik ben alleen slimmer en ik moet kennelijk nog slimmer zijn wil ik hier niet terugkomen", aldus O. tijdens de zitting tegenover rechtbankpresident mevrouw E. van Schaardenburg. Afgezien van banken en bedrijven waren bijna alle slachtoffers van O. mensen die op zwart zaad zaten. O. „rook" dat van ver en snelde dan toe om de „helpende hand te bieden". Hij fungeerde graag als redder in nood, mits hij er zelf maar aan verdiende. Zo gebeurde het ook bij de grootste zaak op de dagvaarding, de oplichting van mevrouw S.- S. voor drie miljoen gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 februari 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vier jaar geëist tegen heer Olivier

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 februari 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken