Bekijk het origineel

Mfljoenenfraude in Zeeland ontdekt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mfljoenenfraude in Zeeland ontdekt

Directeuren aannemersbedrijf aangehouden

3 minuten leestijd

MIDDELBURG — De rijkspolitie in Zeeland heeft maaandagmorgen twee directeuren en een werknemer van het aannemersbedrijf De Jonge uit 's-Heerenhoek (Zuid-Beveland) gearresteerd op verdenking van fraude.

Het speciale Zeeuwse fraudeteam onder leiding van het rijkspolitiedistrict Middelburg heeft 4 miljoen gulden aan valse facturen boven water gebracht bij 3 BV's van het bouwbedrijf. Volgens de officier van justitie in Middelburg, mr. R. Daverschot zal [ de totale omvang van het fraudebedrag veel groter uitvallen dan tot nu toe bekend is geworden uit het onderzoek. Hij zei dit maandagmiddag tijdens een persconferentie op de rechtbank in Middelburg.

De belastingdienst heeft het bedrijf maandagmorgen navorderingsaansla: gen opgelegd tot een bedrag van 10 ; miljoen gulden.

Leverancier

De afgelopen week heeft de politie in Breda op verzoek van de Middelburgse officier van justitie de 35-jarige R. H. uit Breda aangehouden. De man was leverancier van de valse facturen, waarvan binnen het bouwbedrijf veelvuldig gebruik werd gemaakt.

In november '82 nam het fraudeteam op diverse adressen de bedrijfsadministratie van de jaren 1979 tot en met 1981 van verschillende BV's van het bouwbedrijf in beslag. Uit het onderzoek dat daaruit voortvloeide, is gebleken dat binnen 3 BV's van het bedrijf, te weten: Gebr. de Jonge aannemersbedrijf, de gebr. De Jonge bouwbedrijf en bouwmaterialenhandel en bij staalconstructie Zeeland BV op grote schaal gefraudeerd werd door middel van het afgeven van valse facturen.

Twee van de drie maandagmorgen aangehouden mannen behoren tot de aandeelhouders/directie van het bedrijf. Het zijn de 47-jarige H. de J. uit Heinekenszand, de 42-jarige C. de J. uit 's-Gravenpolder. De derde arrestant is de 43-jarige uitvoerder F. C. uit Vlissingen.

Tijdens de persconferentie maandagmiddag bleek, dat bij de arrestatie van met name de twee directeuren zeer omzichtig is gehandeld in verband met het werkgelegenheidsaspect. Bij de drie BV's werken rond de 130 mensen.

Broers

Het bedrijf heeft vier directeuren, allemaal broers. De twee niet-gearresteerde directeuren hebben van de belastingdienst toestemming gekregen het bedrijf voort te zetten. Wel is er beslag gelegd op bezittingen van de drie bedrijven van de twee aangehouden directeuren. De politie heeft in de loop van het onderzoek acht verdachten, onder wie werknemers van het bedrijf aangehouden. Tegen hen is, evenals de vier nu aangehouden mannen, valsheid in geschrifte ten laste gelegd. De acht zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De vier, onder wie de twee directeuren, zullen volgens officier van justitie Daverschot, voorlopig worden vastgehouden.

Zwart geld
Het onderzoek richt zich volgens M. Hansen, inspecteur van de directe belastingen in Middelburg, ook op de vraag waar de stroom zwart geld is gebleven. Als dat geld naar het buitenland is verdwenen, dan zal het terug moeten komen, aldus Hansen. Het onderzoek strekt zich ook uit tot de banken die bij de transacties van de firma betrokken zijn geweest en diverse toeleveringsbedrijven in Zeeland en Brabant. Er zijn in verband met dit onderzoek tientallen mensen verhoord.

Volgens mr. Daverschot is de forse groei van het bouwbedrijf die via malversaties tot stand is gekomen, ten koste gegaan van het bonafide bedrijfsleven in Zeeland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Mfljoenenfraude in Zeeland ontdekt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken