Bekijk het origineel

Faillissementen door falend management

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Faillissementen door falend management

Crisis slechts zelden oorzaak

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De economische crisis is slechts in gemiddeld 9 pet van de gevallen de directe oorzaak van een faillissement. Hoofdzaak is de falend bedrijfsleiding. Incompetentie en knoeierijen scoren daarbij hoog.

Bij dit laatste waren vooral gefailleerde Besloten Vennootschappen (BV's) actief. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van Dongelmans business service naar de oorzaken en financiële gevolgen van faillissementen bij het Nederlandse bedrijfsleven in 1982.

Falende bedrijfsleiding in combinatie met de economische crisis blijkt in verreweg de meeste gevallen oorzaak te zijn van een faillissement.

Financieringslasten
Van de faillissementen bij BV's was vorig jaar 77 pet volgens het onderzoek te wijten aan de bedrijfsleiding, voor de eenmanszaken gold dit voor 65 pet en voor de overige rechtsvormen voor 66 pet. Op een na belangrijkste oorzaak van deconfitures bleek een te gering eigen vermogen en te hoge financieringslasten te zijn. Van het verlies van bijna ƒ 2 miljard door faillissementen wordt 88 pet veroorzaakt door BV's. Per BV ging er gemiddeld ƒ491.000 verloren. Dat is meer dan tien keer zoveel als bij eenmaanszaken en tweemaal zoveel als bij de overige rechtsvormen.

Slachtoffers

Van de onderzochte BV's blijkt de ondergang voor 14 pet van de bedrijven te wijten aan regelrechte fraude. In 7 pet van de gevallen is er een sterk vermoeden van fraude of op zijn minst malafide praktijken. Bij 12 pet is er duidelijk met vermogensbestanddelen gemanipuleerd ten nadele van schuldeisers.

De concurrente (normale) schuldeisers zijn de belangrijkste slachtoffers van faillissementen. Komen partijen als de belastingdienst en bedrijfsvereniging vaak nog wel enigszins aan hun trekken, voor de concurrente schuldeisers blijft meestal nauwelijks iets over. Dit toont aan, dat het aanvragen van een faillissement door een dergelijke schuldeiser, iets wat in de praktijk vaak voorkomt, weinig zin heeft, behalve als drukmiddel bij een traag betalende, maar in feite wel gezonde debiteur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Faillissementen door falend management

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken