Bekijk het origineel

Kohl won in loop der jaren aan waardering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kohl won in loop der jaren aan waardering

Kanselier heeft tijd geduldig afgewacht

3 minuten leestijd

BONN — Helmut Kohl, de nieuwe kanselier van de bondsrepubliek Duitsland, heeft gedurende vele jaren moeite moeten doen om als politicus voor vol te worden aangezien in Bonn. Zijn voorganger Helmut Schmidt maakte er een gewoonte van de leider van de CDU in het openbaar te honen en te kleineren. Een gewoonte waarin een andere sterke man van de Westduitse politiek, FranzJosef Strauss, niet voor Schmidt onderdeed. Deze wil zelfs nu nog in Kohl niet meer zien dan een „overgangskanselier".

UITSLAG

48,8% DUITSE BONDSDAG

VERKIEZINGEN

Ook in 1973, toen Kohl het voorzitterschap van de CDU overnam, werd hij beschouwd als een inte-. rim-leider. Hij zou vervangen worden, zodra er een ander gevonden was. Niettemin was hij drie jaar later kandidaat-bondskanselier van de CDU/SCU tijdens de algemene verkiezingen. Hij kreeg 48.6 procent van de stemmen en verloor op het nippertje van Helmut Schmidt. Kohl kreeg toen het verwijt te horen dat hij een te vriendelijke en middelmatige campagne had gevoerd. Hij had het tegen de scherpere Schmidt met name moeten afleggen op het gebied van de buitenlandse politiek en de economie. Dit werd hem vooral aangewreven door Strauss, die in het koor der critici de boventoon voerde.

Tot op heden is de verhouding van de licht ontvlambare leider van de Beierse CSU tot de zachtmoedige Kohl vijandig gebleven.

Degelijk politicus

Een klap voor Franz-Josef Strauss was echter dat hij bij de Bondsdagverkiezingen van 1980' met een aanzienlijk groter verschil (hij kwam niet verder dan 44,5 procent) verloor van Schmidt. Strauss verdween van het politieke toneel in Bonn en moest met lede ogen toezien hoe Kohl weer de eerste man werd van de CDU/SCU. Kohl bleek de eigenschap te bezitten geduldig zijn tijd te kunnen afwachten.

Binnen zijn partij, de CDU, leerde men Kohl waarderen als een weliswaar kleurloos doch degelijk

00

CDU SPD FDP GROENEN CSU
politicus. Zijn gematigde optreden bracht hem tevens een zekere populariteit bij het Westduitse publiek, waarvan een groot deel (vooral in het noorden van het land) in 1980 te kennen had gegeven niet gediend te zijn van Strauss' polarisatiepolitiek.

Toenadering
Hierdoor gesterkt zocht Kohl voorzichtig toenadering tot HansDietrich Genscher, de voorzitter van de liberale FDP en minister van buitenlandse zaken in de regeringSchmidt. De SPD en FDP leken zo langzamerhand op elkaar uitgekeken na meer dan een decennium samen te hebben geregeerd, terwijl CDU en SCU volgens alle verkiezingsonderzoeken in de lift zaten. Kohl stelde Genscher daarom voor de keuze: overstappen naar de christehdemocraten of „verkommeren aan de zijde van de SPD". Hij werkte daarmee in op het gevoel van zijn persoonlijke vriend Genscher, die tot de slotsom was gekomen dat er voor hem niets meer was te halen in de coalitie met de SPD. Het ging bij Hans-Dietrich Genscher alleen nog om de keuze van het beste tijdstip voor een breuk met Schmidt en de SPD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kohl won in loop der jaren aan waardering

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken