Bekijk het origineel

Nederland steunt VN-resoluties niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland steunt VN-resoluties niet

JMF-kredieten Z-Afrika niet politiek behandelen"

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Nederland heeft in de VN-commissie voor de mensenrechten tegen een uitspraak gestemd waarin de voortgaande samenwerking van de belangrijkste Westerse en andere handelspartners met het racistische bewind in ZuidAfrika het voornaamste beletsel voor het beëindigen van de apartheid wordt genoemd.

Nederland stemde eveneens tegen een uitspraak waarin zorg tot uitdrukking kwam over de voortgaande samenwerking met Zuid-Afrika van sommige Westerse landen en Israël op nuclear gebied, een samenwerking die de mensenrechten in Zuid-Afrika nadelig beïnvloedt.

In het eerste geval behoorde Nederland tot de tien, in het tweede geval tot de negen Westerse landen die tegenstemden. Beide uitspraken werden echter met respectievelijk 26 en 24 stemmen voor en bij zes en negen onthoudingen aanvaard.

Zij maakten deel uit van een resolutie waarin de regeringen wordt gevraagd banken, multinationals en andere instellingen die onder hun jurisdictie vallen te verbieden handel met ZuidAfrika te drijven, of in dit land te produceren en te investeren. Ook wordt een beroep gedaan op het internationaal monetair fonds en de wereldbank om Zuid-Afrika geen enkel soort leningen meer te verstrekken.

Nederland behoorde tot de acht Westerse landen die zich van stemming onthielden over deze resolutie, die overigens met dertig stemmen voor en bij vier tegen — de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en West-Duitsland — werd aanvaard.

Nederland had zich ook eind vorig jaar in de VN-assemblee van stemming onthouden over een verzoek aan het IMF om Zuid-Afrika geen lening (van bijna drie miljard gulden) te verstrekken. Volgens minister Ruding (Financiën) dienen IMF-kredieten aan Zuid-Afrika niet politiek te worden beoordeeld.

In de resolutie in de mensenrechtencommissie waarover Nederland zich van stemming onthield wordt voorts het onvervreemdbare recht bevestigd van de onderdrukte volkeren van Zuid-Afrika en Namibië op zelfbeschikking, onafhankelijkheid, en gebruik van de natuurlijke hulpbronnen. De regeringen wordt gevraagd alle nodige maatregelen te nemen om een einde te maken aan alle technische hulp aan, of samenwerking met, Zuid-Afrika bij de produktie van militair materieel, en op nucleair gebied.

Toetreding

Nederland onthield zich, met negen andere Westerse landen, ook van stemming over een resolutie waarin bij de VN aangesloten landen wordt gevraagd toe te treden tot de internationale conventie over het uitbannen en bestraffen van de misdaad van apartheid. Landen die wel partij zijn bij deze conventie wordt verzocht verslag uit te brengen over de manier waarop zij haar hebben toegepast.

Nederland is geen partij bij deze conventie. Het enige land dat tegenstemde was de Verenigde Staten.

Stemonthouding

Nederland en zeven andere Westerse landen onthielden zich van stemming over een passage in een resolutie waarin „diepe verontwaardiging" wordt uitgesproken over de mishandeling van gevangengenomen vrijheidsstrijders en andere gevangenen in Zuid-Afrika en Namibië. De Nederlandse afgevaardigde, Walkate motiveerde de stemonthouding met een verwijzing naar het noemen van „vrijheidsstrijders" en gewapende strijd.

Hij temde wel voor een passage waarin de Zuidafrikaanse aanvallen op buurlanden werden veroordeeld. Over deze passage onthield slechts één land, Canada, zich van stemming, en de Verenigde Staten waren de enige die tegenstemden.

De resolutie als geheel werd eenstemmig goedgekeurd. Een grondwettelijke regeling die is gebaseerd op rassenscheiding en die de zware meerderheid van de bevolking volledige burgerrechten ontzegt leidt ertoe dat deze meerderheid ook geen politieke rechten heeft. Het thuislanden-beleid en de gedwongen verhuizing van zwarten werd veroordeeld, en de internationale gemeenschap werd gevraagd om passend en snel op te treden om de levens te redden van zes wegens verzet tegen de apartheid ter dood veroordeelde politieke gevangenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nederland steunt VN-resoluties niet

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken