Bekijk het origineel

Aanmaning gaat meer kosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aanmaning gaat meer kosten

Boetes worden niet verhoogd

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De aanmaningen van Justitie aan bekeurde verkeersovertreders zullen binnenkort worden verhoogd. Dit heeft minister Korthals Altes (Justitie) maandag tegenover de vaste commissie voor Justitie van de Tweede kamer verklaard.

De boetes, per „transactie" te voldoen, wil de bewindsman niet verhogen omdat de koopkracht van de burger dat niet toelaat.

De regeringspartijen CDA en VVD vinden de tarieven van de aanmaningen, 25 gulden voor de eerste en twintig procent van het boetebedrag voor de tweede, te laag.

De minister zal nog dit najaar een wetsontwerp indienen bij de Tweede kamer over „de administratieve afdoening van verkeersovertredingen". De bewindsman beloofde dit aan de commissie, bij de bespreking van een nota over dat onderwerp van zijn voorganger, De Ruiter.

Te lang gewacht
De vier grote fracties in de Kamer vinden dat een regeling van boetébetaling voor eenvoudige verkeersovertredingen al ongeveer tien jaar te lang heeft moeten wachten. De kantonrechters zijn vrijwel al hun tijd kwijt met het beoordelen van verkeersovertredingen, terwijl de verdachte meestal niet eens komt opdagen.

Minister Korthals Altes voelde om die reden weinig voor de suggestie van het Kamerlid Wessel-Tuinstra (D'66) om speciale verkeersrechters aan te stellen. Af en toe wat anders doen kan ook voor een rechter geen kwaad, vindt de minister. In 1981 constateerde de politie drie miljoen verkeersovertredingen. Veertig procent werd direct betaald, de rest in later stadium als schikking met de officier van Justitie. Ruim 350.000 zaken kwamen voor de kantonrechter, die ruim 81 procent van die verdachten bij verstek veroordeelde. In 1982 steeg het aantal schikkingen met 200.000 door de invoering in de zomer van de mogelijkheid een boete per giro te betalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Aanmaning gaat meer kosten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken