Bekijk het origineel

,Geen woningbouw zonder subsidie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

,Geen woningbouw zonder subsidie"

Woningraad: leegstand dreigt

2 minuten leestijd

ALMERE — Woningbouw in de vrije sector zonder subsidie van de overheid moet worden afgeraden. Dit advies geeft de Nationale woningraad aan de ongeveer zevenhonderd bij deze koepel aangesloten woningbouwcorporaties. Het advies verschijnt zaterdag in het blad van de Woningraad.

De Nationale woningraad vindt dat de bouw van woningen zonder financiële steun van het Rijk grote risico's met zich meebrengt. Ten eerste zal de huurprijs van woningen in de ongesubsidieerde sector volgens de centrale van corporaties aanzienlijk hoger zijn dan de huur van woningwetwoningen. Als de huurprijs boven de grens ligt voor de individuele huursubsidie dreigt volgens de raad leegstand doordat er weinig vraag is naar woningen die niet in aanmerking komen voor deze vorm van subsidie.

Verder moeten de huren gedurende zeker de eerste vijftig jaar telkens omhoog om het beheer kostendekkend te houden. Als een huurverhoging door de economische situatie niet verantwoord is, zitten de corporaties met de brokken, waarschuwt de Nationale woningraad.

Volgens de organisatie proberen gemeenten en aannemers woningbouwverenigingen in toenemende mate te interesseren voor bouw in de vrije sector. De verlaging van het bouwprogramma voor woningwetwoningen van 47.000 (1982) naar 33.000 (1983) beschouwt de Nationale woningraad als een aanleiding voor gemeentebesturen om hun braakliggende gronden voor vrije-sectorbouw te koop aan te bieden.

Korting

De gemeente Oss in Noord-Brabant bijvoorbeeld biedt op haar bouwgrond tien procent korting aan. Geïnteresseerden kunnen nog eens een extra korting van vijftien gulden per vierkante meter in de wacht slepen als zij snel bouwen. Oss hanteert onder meer als argument dat zij een steentje wil bijdragen aan de bestrijding van de werkloosheid onder bouwvakkers. De nationale woningraad heeft de indruk dat gemeenten met niet verkochte bouwgrond zich zorgen maken over het behoud van de werkgelegenheid van het ambtelijke apparaat. Bovendien levert onverkoopbare grond een gemeente renteverlies op.

Tot slot schrijft de Woningraad dat beleggers hun geld maar in vrije-sectorbouw moeten investeren als blijkt dat er behoefte aan dergelijke huurwoningen bestaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

,Geen woningbouw zonder subsidie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken