Bekijk het origineel

Reagan biedt Moskou tussenoplossing aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Reagan biedt Moskou tussenoplossing aan

Geen specifieke aantallen genoemd

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De wapenonderhandelaars van president Ronald Reagan zullen vandaag een tussenvoorstel doen voor een vermindering van het aantal kernraketten in Europa. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsfunctionaris gezegd.

De functionaris zei dat de president een alternatief zal voorstellen voor de nuloptie, het voorstel waarbij de Sovjet-Unie al haar raketten voor de middellange afstand ontmantelt terwijl de Verenigde Staten afzien van hun plannen om vanaf december 572 nieuwe raketten in West-Europa te stationeren.

In plaats daarvan zal Reagan een wederzijdse vermindering van het aantal op de grond gestationeerde kernraketten voorstellen om de impasse in de onderhandelingen te doorbreken, aldus de functionaris.

„Er zullen mogelijk geen precieze aantallen worden genoemd. De president houdt vast aan de uiteindelijke verwijdering van de middellange-afstandswapens", zei hij.

Tijdelijk

Aanvankelijk werd verwacht dat Reagan een tussenvoorstei donderdag in Los Angeles bekend zou maken. Nu wordt verwacht dat de president zijn plannen zal ontvouwen voor hij morgen uit Washington vertrekt.

De functionaris wees de suggestie van de hand, dat een tussenvoorstei betekent dat de president op zijn eerdere standpunt terugkomt. Hij omschreef de beslissing als een „stap naar de nuloptie".

De voorstellen zullen in Geneve op tafel worden gebracht door wapenonderhandelaar Paul Nitze, op de laatste dag voordat de besprekingen tot juni met reces gaan. Nitze zal de Russen ook voorstellen het reces te bekorten en de onderhandelingen begin mei in plaats van begin juni te hervatten.

De Amerikaanse president heeft Westeuropese leiders vorige week geschreven, dat hij voor de beperking van het aantal raketten „een tijdelijke oplossing" zou voorstellen.

Afhankelijk van het Russische antwoord, kan het gewijzigde Amerikaanse voorstel leiden tot ontmanteling van het merendeel van de met drie kernkoppen uitgeruste Russische SS-20 raketten die thans op West-Europa staan gericht, terwijl van de 572 Amerikaanse Pershing-2 en kruisraketten slechts een deel zou hoeven worden geplaatst.

Toen de Sovjet-Unie de nuloptie van Reagan afwees, deed zij het tegenvoorstel haar raketarsenaal tot 162 te beperken, waarbij de Verenigde Staten helemaal geen nieuwe raketten zou mogen opstellen. Het aantal van 162 komt overeen met het totale aantal raketten waar Frankrijk en Groot-Brittannië over beschikken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Reagan biedt Moskou tussenoplossing aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken