Bekijk het origineel

West-Europa juicht tussenvoorstel toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

West-Europa juicht tussenvoorstel toe

Nul-optie blijft einddoel NAVO

3 minuten leestijd

LONDEN — De Europese NAVO-partners hebben gisteren over het algemeen positief gereageerd op de tussenvoorstellen van president Reagan in het kernwapenoverleg in Geneve. NAVO-functionarissen drongen er bij de Sovjet-Unie op aan een „constructieF' antwoord op die voorstellen te geven.

Reagan, die zijn nieuwe plan gisteren openbaar maakte, zei met zijn tussenvoorstel het aantal kernraketten voor de middellange afstand te willen terugbrengen tot een zeUde niveau voor de twee supermachten. De Verenigde Staten zijn bereid te onderhandelen over een tussentijds akkoord waarbij de voorgenomen plaatsing van Pershings-II en kruisraketten „wezenlijk" wordt beperkt mits de Sovjet-Unie het aantal kernkoppen op haar middellange-afstandswapens globaal tot hetzelfde aantal terugbrengt. Dit zou erop neerkomen dat minstens enkele kruisraketten en Pershings-II worden geplaatst.

Reagan houdt uiteindelijk echter vast aan de nul-optie, die is gericht op de ontmanteling van alle middellange-afstandsraketten.

Positieve reacties

In Bonn betuigde bondskanselier Helmut Kohl zijn instemming met het tussenvoorstel. Hij wees erop dat het westelijk bondgenootschap het voorstel heeft goedgekeurd. „Dankzij een uitwisseling van persoonlijke brieven tussen fJresident Reagan en mij heeft de Bondsregering op essentiële wijze aan deze fase van de onderhandelingen kunnen meewerken". In een reactie van de NAVO liet de Amerikaanse voorzitter van de speciale overleggroep, Richard Burt, weten dat de groep vorige week al op een • geheime bijeenkomst de nieuwe Amerikaanse aanpak had besproken. Volgens de groep blijft de nul-optie echter de beste oplossing die, naar de overleggroep hoopt, tenslotte zal kunnen worden bereikt. De groep gaf als haar stellige mening dat het nu aan de Sovjet-Unie is om constructief op het nieuwe voorstel te reageren.

De Britse regering betuigde „van harte" haar steun aan het Amerikaanse initiatief. Volgens haar hoopt het Westen het voorgenomen aantal van 572 nieuwe Amerikaanse raketten JOSEPH LUNS aanzienlijk te kunnen beperken. Op Moskou deed zij een beroep „dit belangrijke aanbod met de grootste ernst te overwegen en positief er op te reageren". Ook in Londen vond men overigens dat de nul-optie het einddoel moet blijven.

NAVO-secretaris-generaal Joseph Luns waarschuwde in Geneve ervoor dat de Verenigde Staten hun rol binnen de NAVO zouden kunnen herzien als de Europese bondgenoten weigeren nieuwe Amerikaanse kernwapens in Europa te plaatsen. Luns zei dat de plaatsing van de raketten gewoon in december 1983 zou beginnen als de onderhandelingen in Geneve met de Sovjet-Unie niets opleveren.

„Nieuwe verpakking"

Het ziet er overigens naar uit dat de Sovjet-Unie het nieuwe voorstel van Reagan zal afwijzen. Tot nu toe heeft het Kremlin nog niet officieel gereageerd, maar Radio-Moskou liet gisteravond in een eerste reactie al weten dat Reagans plan een „nieuwe uitgave" is van de reeds eerder verworpen nül-optie.

Radio-Moskou stelde dat „de nieuwe ideeën van de rcgering-Rcagan niet zo nieuw zijn als men zou denken". „Zij zijn een nieuwe uitgave van de beruchte nul-optie, alleen in een nieuwe verpakking". De tussenoplossing gaat evenals de nul-optie in tegen „het principe van gelijkwaardige veiligheid omdat zij alleen op land gestationeerde raketten betreft. Er wordt geen rekening gehouden met andere typen van middellange-afstandsraketten of met de Amerikaanse kembommenwerpcrs in West-Europa. Evenmin wordt rekening gehouden met de kernraketten van GrootBrittannië en Frankrijk", aldus de radio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

West-Europa juicht tussenvoorstel toe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken