Bekijk het origineel

Een tuin vol bloemen in de zomer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een tuin vol bloemen in de zomer

4 minuten leestijd

Eigenlijk moet men versteld staan hoe in een vrij korte tijd een aantal gewassen, waaronder de eenjarige zomerbloemen, maar ook verschillende bol- en knolgewassen vanaf de planttijd in slechts weken in groei en bloei komen.

Wat er gezaaid kan worden hebben we reeds in de voorgaande weken doorgenomen; we zullen nu eens gaan zien welke bollen en knollen we nu kunnen planten, zowel voor snijbloem alsook voor perkplant.

Laten we maar wat verschillende gewasjes opnoemen, zonder een bepaalde regelmaat daarin. Het is toch voor elk wat wils en verder afhankelijk van de tuin en omstandigheden.

Anemoon

Om te beginnen, zeer gemakkelijk en eenvoudig is de anemoon; evengoed een pracht van een bloem en goed om te plukken. De klauwtjes of knopen kan men zo op een open plekje in de grond duwen (mits de grond niet te hard is). Daar het moeilijk is om een boven- of onderkant te zien bij de anemonen, kan men ze het best op hun zijde erin stoppen. Ze komen dan altijd goed te staan en zullen zeer zeker bloeien. Daar er verschillende soorten zijn, is het goed om even een catalogus na te zien welke men wil nemen; er zijn zowel dubbel als enkel bloeiende.

Natuurlijk mogen we de knolbegonia's niet vergeten. We schreven er al eerder over dat men de oude knollen moet opleggen zodat ze kunnen uitlopen, men heeft ze dan veel vroeger in bloei. Ze zijn altijd een sieraad voor de tuin maar zeker ook voor de balkonbakken. Een plaats waar ze niet in de volle middagzon staan is wel aan te bevelen.

Dahlia

De dahlia; een ongeëvenaarde tuinplant, zowel voor decoratie als voor de snij. Het is maar de vraag welke men heeft geplant. Er zijn zeer laagblijvende rassen, zoals o.a. de anemoonbloemige die zeer geschikt zijn voor de kleinere tuin, maar ook de pompondahlia en de halskraag worden niet zo heel erg groot, maar niettegenstaande dat zijn ze een sieraad voor de tuin. Heeft men goed de ruimte voor de grotere rassen dahlia's, neem dan de zgn. decoratieve of de semi-cactus met hun grote bloemen; zeer goede snijbloemen bovendien, vooral als men zijknoppen wegneemt, het zogenaamde pluizen. Men verkrijgt dan veel grotere bloemen door slechts een knop per stengel te laten staan. Maar genoeg hierover; op de snijbloemen zullen we nog wel eens terug komen.

Fresia

Fresia's kent haast wel zeker iedereen; maar er zijn ook fresia's die geschikt zijn om in de tuin te planten, nu in het voorjaar. Ze zijn daar speciaal voor behandeld en bloeien en geuren straks midden in de zomermaanden. Ze blijven wel wat korter dan de kasbloemen, maar dat is juist een voordeel.

Wat minder bekend is de galtonia of Kaapse hyacint. Nu geplant op een luchtige en zonnige plaats zullen ze in juli tot in september bloeien. Ze worden flink groot, met stengels die wel een meter lang kunnen worden; volop bezet met kelken, wit met groene punten. In een groepje van drie of vijf stuks met een tussenruimte zullen ze een trekpleister in de tuin vormen.

Niet minder exclusief is de eucomis bicolor; een bolgewas met groene, witte of roodachtige bloemaren aan een gladde stengel die de plant sieren. Het leuke is "hierbij dat boven op de bloemstengel een toefje bladeren staat als bij een ananas; ze worden daarom ook wel ananasplant genoemd. Ook een plant die wel wat ruimte moet hebben en met een hoogte van ongeveer 60 cm. De bloei valt ook in de zomermaanden vanaf juli tot in augustus. Wat lager bij de grond, en als afsluiter voor vandaag, de oxalis of zuidewindlelie; flinke trossen witte bloemen die zeer lang bloeien aan rechte stengels. Ook deze plant men in een groepje van 5 tot 10 stuks met wat tussenruimte.

Kijk, vraag en geef uw ogen de kost. Er is overal wel wat te vinden om de tuin aanstaande zomer vol te krijgen met allerlei soorten bloemen en planten.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Een tuin vol bloemen in de zomer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken