Bekijk het origineel

Huurlast wordt steeds zwaarder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Huurlast wordt steeds zwaarder

Woningbehoeftenonderzoek CBS:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het deel van het inkomen dat aan huur wordt besteed is tussen 1977 en 1981 gestegen. Eind 1977 bedroeg dit percentage nog 12,5, waarna het eind 1981 was gestegen tot veertien. Dit blijkt uit de resultaten van het woningbehoeftenonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarbij 53.000 hoofdbewoners werden ondervraagd, en dat vrijdag is gepubliceerd.

Naarmate het inkomen hoger is blijken de gemiddelde huurlasten af te nemen. In de laagste onderscheiden 'inkomensklasse (minder dan 14.000 gulden per jaar), die vijftien procent van de huurders bevat, bedroegen de huurlasten gemiddeld 21,8 procent, terwijl in de hoogste inkomensklasse (42.000 gulden of meer per jaar), met tien procent van de huurders, gemiddeld 9,5 procent van het inkomen aan huur werd besteed.

Voor de eerste maal zijn door het CBS voor eigenaar-bewoners de netto lasten onderzocht. Eind 1981 bedroegen de netto lasten voor eigenaar-bewoners met een hypotheek gemiddeld 16,6 procent van hun inkomen. Voor alle eigenaar-bewoners was dit percentage 12,5. Naarmat het inkomen hoger is, blijken de netto lasten van eigenaar-bewoners in geringe mate toe te nemen. In de laagste onderscheiden inkomensklasse, die zeven procent van de eigenaar-bewoners bevat, bedroegen de netto lasten gemiddeld 10,2 procent, terwijl in de hoogste inkomensklasse, met 29 procent van de eigenaar-bewoners, dit percentage 13,8 bedroeg.

Huursubsidie

De huurlasten zijn bepaald door de basishuur van de woning te verminderen met de eventuele huursubsidie en uit te drukken als percentage'van het netto-inkomen. Van de huurders blijkt dertig procent een huurlast van minder dan tien oprocent te hebben. 29 procent heeft een huurlast tussen tien en veertien procent, 27 procent tussen veertien en twintig en ten slotte betaalt veertien procent van de huurders twintig procent of meer van hun netto inkomen aan huur.

Ontvangers van uitkeringen besteden gemiddeld 15,4 procent van hun inkomen aan huur, terwijl voor werknemershuishoudens dit percentage gemiddeld 12,5 bedraagt. De netto lasten van eigenaar-bewoners zijn verkregen door de bruto hypotheeklasten, erfpacht, eigenaarsgedeelte onroerendgoedbelasting en kosten opsfalverzekering te verminderen met de rijksbijdrage eigen woning-bezit en de terug te ontvangen belasting en premie woning-bezit en de terug te ontvangen belasting en premie AOW/AWW. Dit bedrag is uitgedrukt in een percentage van het netto inkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Huurlast wordt steeds zwaarder

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken