Bekijk het origineel

Verkeer vast door waterrecreanten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verkeer vast door waterrecreanten

Lange files en veel kettingbotsingen

2 minuten leestijd

DRIEBERGEN — Het wegverkeer van en naar de Flevopolders is maandagmiddag en -avond onder andere door een ongewoon groot aantal waterrecreanten op de meren rond de polders ontwricht geraakt. Kilometers lange rijen auto's stonden bij de sluizen bij Harderwijk, Nijkerk, Enkhuizen en Lelystad te wachten op schuttende vaartuigjes.

De politiekorpsen in en rond de polders zijn daardoor urenlang bezig geweest met de afhandeling van tal van kettingbotsingen en files. De langste file w^erd rond acht uur maandagavond vastgesteld op de dijk Lelystad-Enkhuizen: ruim vijftien kilometer.

Ook elders in Nederland was sprake van flinke verkeersdrukte, zij het niet zo erg als vrijdagavond bij het begin van de pinksterdagen. Urenlang noteerde de verkeerscentrale van de rijkspolitie in Driebergen tenminste tien belangrijke files met een gezamenlijke lengte van vijftig tot ruim zestig kilometer. Ernstige ongelukken deden zich daarbij voor zover bekend niet voor. Wel zijn gedurende het hele Pinksterweekeinde tenminste tien mensen in het verkeer om het leven gekomen.

Gespreid

De rijkspolitie in Driebergen noteerde maandagavond in totaal dertien ongevallen, waarbij dertig auto's waren betrokken. Acht mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

De verkeerscentrale spreekt van een „rustig verkeersverloop", veroorzaakt door een „gespreid vertrek" van toeristen. Er was daardoor sprake van een doorlopende drukte op de wegen zonder echte piek.

Behalve de files in de Flevopolders vielen maandag de lange rijen auto's op, die van de Zeeuwse en Zuidhollandse eilanden kwamen. Aan de grenzen was er af en toe sprake van problemen. De langste „uitgaande" file aan de grenzen was er een van drie kilometer. werd een verschuiving geconstateerd van verblijfs- naar dagtoerisme, waarbij met name de dagattracties hoge bezoekcijfers oogstten.

Het record van Pinksteren staat nog steeds op 1977, toen 820.000 buitenlandse toeristen in Nederland werden geregistreerd. Het Duitse bezoek aan Nederland is dit jaar opnieuw verreweg in de meerderheid geweest. Onze oosterburen zochten hun vertier aan de kust, maar ook 'bij de Friese meren, op de Waddeneilanden en rond de IJsselmeerpolders. Behalve Duitsers, Fransen en Belgen werden ook veel Britten gesignaleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Verkeer vast door waterrecreanten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken