Bekijk het origineel

Syrische agressie f baart Israël zorg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Syrische agressie f baart Israël zorg

Vliegtuigen boven Libanon beschoten

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Israël beschouwt de Syrische beschieting van Israëlische verkenningsvliegtuigen boven Libanon als een „duidelijke schending" van het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië. Dat heeft een Israëlische militaire woordvoerder woensdagavond verklaard. Eerder op de dag probeerden Syrische gevechtstoestellen Israëlische verkenningsvliegtuigen boven het noorden van Libanon te onderscheppen.

Er was geen sprake Afan een luchtgevecht en alle Israëlische toestellen keerden ongedeerd op hun basis terug, aldus de militaire woordvoerder. heidsdienst werd het wapen waarmee het Israëlische toestel zou zijn neergehaald beschreven als een SAM-raRussen, betrokken waren bij dit incident.

Vrees groeit

Syriës maatregelen tegen de Israëlische vliegtuigen zijn de eerste tekenen dat Damascus bereid is na weken van verbale krachtpatserij ook daadwerkelijk geweld te gebruiken om te proberen de Israëlische positie in Libanon te ondermijnen. Het voorval heeft nieuw voedsel gegeven aan de vrees dat een oorlog tussen Israël en Syrië ophanden is. De angst voor een De Libanese staatsradio meldde woensdag een ander luchtincident. Boven de Bekaa-vallei in Libanon zou een onbemand Israëlisch verkenningsvliegtuig zijn neergeschoten door een Syrische luchtdoelraket. Israël ontkende echter dat er een toestel is neergeschoten, maar meldde dat de Syriërs tevergeefs hebben geprobeerd Israëlische verkenningsvliegtuigen te onderscheppen. De Israëlische toestellen werden met raketten bestookt maar niet geraakt, aldus het hoofdkwartier. ket. Er is niet bij gezegd om welk type oorlog ontstond toen Israël en Syrië het gaat. Militaire deskundigen me- elkaar enige weken geleden ervan benen dat delen van de Bekaa-vallei gonnen te beschuldigen voorbereidinbinnen het bereik liggen van de in Sy- gen te treffen voor een nieuwe strijd. rië geïnstalleerde SAM-5-raketten Daar komt nog bij dat de Syrische leivan Russische makelij. Er zijn echter dcrs lieten weten alles te zullen doen geen aanwijzingen dat deze raketten, om het Libanees/Israëlische akkoord waarvan de bases zijn bemand door voor terugtrekking van de buitenlandse troepen te torpederen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Syrische agressie f baart Israël zorg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken