Bekijk het origineel

Van den Broek voorzichtig tijdens NAVO-conferentie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van den Broek voorzichtig tijdens NAVO-conferentie

We willen Genèveonderhandelingen niet in gevaar brengen

3 minuten leestijd

PARIJS — Minister Van den Broek heeft donderdag in de NAVO-raad verklaard dat de Nederlandse bijdrage aan de modernisering van de Westerse kernbewapening „voornamelijk is gericht op het niet in gevaar brengen van de onderhandelingen in Geneve." De voorbereiding voor eventuele plaatsing van kruisraketten in Nederland gaat door, zodat, als tot plaatsing wordt besloten, zo'n besluit ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd.

„Niet alleen de NAVO, maar ook de Sovjet-Unie, blijft in het onzekere."

De al ruim anderhalf jaar durende Amerikaans-Russische onderhandelingen in Geneve over kernwapens voor middellange afstand werden het belangrijkste onderwerp op de eerste dag van de conferentie der ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen, donderdag en vandaag in Parijs. Meer en meer lijkt de mening veld te winnen dat, niet zoals aanvankelijk werd gezegd echte onderhandelingen pas op gang zullen komen als de Sovjet-Unie ervan overtuigd is dat de nieuwe kruis- en Pershing 2-raketten inderdaad worden geplaatst, maar op z'n vroegst als al met plaatsing is begonnen, dat wil zeggen in geen geval voor december.

Minister Van den Broek verklaarde dat in een afzonderlijk, ruim een uur durend gesprek, met zijn Amerikaanse ambtgenoot, George Shultz, „geen moment" was gesproken over de Nederlandse positie binnen het bondgenootschap. Nederland heeft, zoals bekend, wel deelgenomen aan het besluit om 572 nieuwe Amerikaanse atoomraketten in vijf Europese NAVO-landen op te stellen, maar, als enige, een voorbehoud gemaakt over de opstelling in eigen land. Minister Van den Broek zei dat hij met Shultz had gesproken over zijn bezoek aan Midden-Amerika en de situatie in het Midden-Oosten.

Weinberger

Toen vorige week in Brussel ministers van defensie van NAVO-landen bijeen kwamen had minister De Ruiter een lang afzonderlijk gesprek met de Amerikaan Caspar Weinberger. Maar ook minister De Ruiter verklaarde dat de Nederlandse uitzonderingspositie binnen het bondgenootschap niet aan de orde was geweest en dat was gesproken over compensatieorders van de patriot (conventionele luchtafweerraketten ter waarde van 1,25 miljard dollar, die de nucleaire Nike moeten gaan vervangen). Algemeen waren de ministers van mening dat de situatie in Polen niet zodanig is veranderd dat de maatregelen die de NAVO (en de Europese Gemeenschap) na het afkondigen van de inmiddels verzachte staat van beleg hebban genomen, thans ongedaan kunnen worden gemaakt. Afgewacht moet worden wat het bezoek van de paus aan Polen teweeg zal brengen.

Andere maatregelen

Naar Nederlandse opvatting moet in de Geneefse onderhandelingen ook worden gesproken over zogenoemde bijkomende maatregelen, die het ontduiken van een akkoord over beperking van de middellange-afstandswapens onmogelijk moeten maken. Men denkt hierbij kennelijk aan het feit dat de Russische SS-20-raketten, de onmiddellijke militaire aanleiding voor de modernisering van de Westerse kernwapens, in het veld werden gebracht pas nadat er een akkoord tot stand was gekomen over een beperking van de strategische bewapening. Deze bijkomende maatregelen, zo werd van Nederlandse zijde meegedeeld, zijn thans in Geneve nog niet aan de orde en er zijn ook nog geen concrete voorstellen voor gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Van den Broek voorzichtig tijdens NAVO-conferentie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken