Bekijk het origineel

Veel belangstelling voor kaasmakerij Bergambacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel belangstelling voor kaasmakerij Bergambacht

3 minuten leestijd

BERGAMBACHT — Wie zich op het gemak nu eens precies uit wil laten leggen hoe boerenkaas gemaakt wordt, moet eens een bezoek aan Bergambacht brengen. In deze gemeente, in het groene hart van de Krimpenerwaard, staat namelijk een boerderij, waar men u dit tijdens een uur durende excursie haarfijn uit de (kaas)doeken doet.

Wie rijdend op de provinciale weg Schoonho- van 42 bij 22 meter met een naastgelegen eetven-Krimpeii aan den IJssel de afslag Berkenwoude, en vanuit Krimpen de tweede afslag naar deze plaats neemt, ziet een groot bord: kaasboerderij. Dit volgend komt men bij vermelde boerderij van de familie Oudijk in Zuidbroek 154.

Trekpleister

In april 1981 werd door deze familie begonnen met de excursie boerenkaasmaécerlj, die tot dat moment gevestigd was in Haastrecht, maar door overlijden daar echter niet meer voortgezet kon worden. Iiuniddels blijken zeer vele mensen de weg naar het nieuwe onderkomen gevonden te hebben. De welbespraakte heer W. Oudijk, of een parttimer als het buitenlanders betreft, geeft een duidelijke uiteenzetting over alle facetten van het kaasmaken aan de hand van zo'n tachtig dia's. 1978 T Verder staan hem een pekelbak, kaasvormen, een kaaspers en diverse andere dingen ter beschikking om het behandelde te verduidelijken. Vanzelfsprekend mag men zoveel vragen als men maar wU, als iets niet duidelijk is. De heer Oudijk, die dit werk bijzonder graag doet, bewaart wel een heel speciale herinnering aan een blinde mevrouw, die deze excursie ook meemaakte. 1980 • Na de behandeling, waarbij hij haar alle voorwerpen liet bevoelen, bedankte ze hem heel hartelijk voor deze uitleg. „Kijk, dat dit dan eens tweemaal zo lang duurt, is onbelangrijk als je ziet hoe dankbaar deze mevrouw was voor dit alles", aldus Oudijk. Na de excursie krijgen de gasten een rondleiding over het bedrijf. Het van huis uit flinke boerenbedrijf herbergt namelijk ook een grote manege onder zijn dak, die eigenlyk de grote ommekeer in de bedrijfsvoering van de familie heeft teweeggebracht. zaal, die 110 gasten kan bevatten. Vanuit deze eetzaal, op de dienstruimten gebouwde zaal, heeft men via een glazen wand een prachtig gezicht op de manege.

Leerzaam

Samenvattend kunnen we stellen, dat een bezoek aan kaasboerderij annex manege „De Driesprong" een leerzaam iets is voor jong en oud. De toegangsprijs voor kinderen tot en met 15 jaar en scholieren is twee gulden per persoon en voor volwassenen drie gulden. Voor gezelschappen is dit 2,50, terwijl het minimimibedrag voor een excursie vijftien gulden is. Verder zijn in het kaaswinkeltje alle soorten kaas in elke hoeveelheid te koop. Het bedrijf is, l)ehalve op zon- en feestdagen, het gehele jaar geopend. Voor een bezoek met een gezelschap van te voren wel even bellen. Het telefoonntimmer is 01826-314.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Veel belangstelling voor kaasmakerij Bergambacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken