Bekijk het origineel

Soepeler visumbeleid Indonesische regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Soepeler visumbeleid Indonesische regering

Constatering van Geref. predikant:

2 minuten leestijd

LEUSDEN — Er is de laatste maanden een versoepeling in het visumbeleid van Indonesië waarneembaar. Dit constateert ds. W. B. van Halsema, die zojuist is teruggekeerd van een bezoek aan Indonesië. Op het kantoor van de Raad van Kerken in Indonesië (DGI) lagen vorige week twaalf visumaanvragen, waarvan er al zes zijn gehonoreerd.

De Raad van Kerken in Indonesië (DGI) heeft met steun van de buitenlandse zusterkerken er bij de regering in Djakarta op aangedrongen dat toelating van buitenlandse werkers een onderdeel is van het grondwettelijk recht van godsdienstvrijheid. Daartoe rekent de Raad ook de oecumenische betrekkingen met buitenlandse kerken, die inspirerend kunnen werken. Weigering van visumaanvragen wordt derhalve als een inperking van de godsdienstvrijheid gezien. Verder kunnen er vacatures zijn die de Indonesische kerken zelf nog niet kunnen vervullen, aldus Van Halsema, predikant algemene dienst van de Geref. Kerken voor de zending.

Het is overigens nog niet duidelijk waarom er een versoepeling bij de Indonesische overheid is opgetreden. Mogelijk is dit het gevolg van de vervanging in maart van de minister van godsdienstzaken. De nieuwe minister, Sajali, was voorheen leraar in islamscholen, studeerde in de Verenigde Staten én was nadien ambassadeur in Koeweit.

Kerkvergadering
De 53 lidkerken van de DGI bereiden zich momenteel voor op een algemene kerkvergadering, die oktober 1984 op Ambon wordt gehouden. De hoop is dat daar een belangrijke stap op weg naar de eenheid wordt gezet. Gewerkt wcrdt aan ontwerpen voor een geloofsbelijdenis, voor een verklaring van eenheid, voor een liturgie en voor een kerkorde, die voor alle kerken zouden gelden. De vraag is hoe de kerken daarop zullen reageren. Een grote kerk op Sumatra, voortgekomen uit de zending van Duitse Lutheranen, heeft reeds afhoudend gereageerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Soepeler visumbeleid Indonesische regering

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken