Bekijk het origineel

Topberaad in Moskou rem op ontwapening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Topberaad in Moskou rem op ontwapening

Nieuwe bedreiging van Europa

3 minuten leestijd

LONDEN — X>e mogelijkheid dat de Sovjet-Unie kernraketten zal plaa^èn in Oost-Europa heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan de ontwapeningsdiscussie in het Westen. Volgens Oosteuropese bronnen zal er volgende week in Moskou een top van het Warschau-pact plaatsvinden waarop gepraat zal worden over de mogelijke stationering van raketten op bases in Oost-Europa.

Sommige Westeuropese politici hebben al de vrees geuit dat stationering van Sovjet-raketten voor de korte afstand in Oost-Duitsland, Polen of Tsjechoslowakije het risico vergroot dat er per ongeluk een kernoorlog uitbreekt door de korte tijd die deze raketten nodig hebben om West-Europa te bereiken.

Het Kremlin dreigde eind mei met de opstelling van kernwapens in Oost-Europa als antwoord op de NAVO-plannen om vanaf eind december in West-Duitsland, Groot-Brittannië en Italië te beginnen met de stationering van Amerikaanse kruisraketten en Pershings-II indien een overeenkomst uitblijft in de wapenonderhandelingen in Geneve.

Weinberger

De Verenigde Staten, die de NAVOplannen niet graag doorkruist zien, toonden zich niet onder de indruk van het dreigement. Dit stelt volgens hen niets voor omdat het Warschaupact al jaren Sovjet-raketten en kernkoppen in Oost-Europa heeft staan. De Sovjet-Unie dreigt iets te zullen gaan doen wat ze al jaren geleden heeft gedaan. Zo probeerde de Amerikaanse minister van Defensie, Caspar Weinberger, op een recente NAVO-vergadering in Brussel het Sovj et-dreigement te bagatelliseren. De minister toonde zich verrast door de publieke belangstelling die zijn opmerking over de reeds in Oost-Europa geplaatste wapens opriep.

Weinbergers uitspraken, die suggereerden dat er in Oost-Europa reeds mobiele korte-afstandsraketten van de typen SS-21, SS-22 en SS-23 waren opgesteld ter vervanging van verouderde systemen, zijn een nieuw element geworden in de discussie omtrent het NAVO-dubbelbesluit' om 572 nieuwe kernwapens te plaatsen als antwoord op de SS-20-raketten van Moskou.

NAVÓ-leiders zeggen dat de SS-21, SS-22 en SS-23, die een bereik hebben van onder de 1000 kilometer, een onderdeel zijn van wat Weinberger noemt „een enorme groei van de Russische nucleaire en conventionele macht die niet is beantwoord door het Westen". De NAVO-leiders hjken bezorgd te zijn dat Westerse tegenstanders van de kruisraketten en Pershings-II Moskous dreiging met de korte-afstandswapens zullen aangrijpen als nieuw argument tegen de uitvoering van de NAVO-plannen.

Mythe

Dat bleek vorige week al in WestDuitsland, dat een centrale plaats inneemt bij de uitvoering van het dubbelbesluit. Egon Bahr, ontwapeningsdeskundige van de sociaal-democratische oppositie, verklaarde dat het Oostblok reeds voorbereidingen treft voor het aanleggen van lanceerbases voor de SS-22, wat zou leiden tot de „nuclearisatie van de voortuin van de Sovjet-Unie". Bahr vreest dat deze Russische „tegenbewapening" de wapenwedloop verder zal opvoeren. Hij riep de NAVO daarom op de voorgenomen opstelling van haar nieuwe raketten uit te stellen teneinde een dergelijke ontwikkeling te voorkomen.

De Westduitse minister van Defensie, Manfred Woerner, verwierp Bahrs opvattingen snel als zijnde een poging om de „nieuwe mythe" in het leven te roepen dat de plaatsing van korte-afstandsraketten in Oost-Europa een reactie is op de nieuwe Westerse raketten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Topberaad in Moskou rem op ontwapening

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken