Bekijk het origineel

Algemene Vergadering Wereldraad geopend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Algemene Vergadering Wereldraad geopend

McIntire leider protestactie

2 minuten leestijd

VANCOUVER — In Vancouver is zondag de zesde Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken geopend. Ruim negenhonderd afgevaardigden van 303 lidkerken zullen tot 10 augustus vergaderen over het thema „Jezus Christus — het leven van de wereld". Op grond van die besprekingen wordt het beleid voor de komende zeven jaar vastgesteld. <br />

De protestantse, anglicaanse en orthodoxe kerken die in de Wereldraad zijn verenigd, tellen ongeveer vierhonderd miljoen leden, een kwart van alle christenen. De Rooms-Katholieke Kerk met ongeveer 800 miljoen leden is geen lid.
De openingsdienst werd gehouden in een reusachtige tent met een kruis er bovenop. Mevrouw Pauline Webb, hoofd van de godsdienstige programma's van de BBC, preekte over het „woord van het leven". Sinds de vorige Algemene Vergadering van de Wereldraad in 1975 „is er bloed vergoten in de straten van Soweto en de kampen van Beiroet, in de bergen van Noordwest-Azië", waarmee ze Afghanistan bedoelde, „en in het zuiden van de Atlantische Oceaan, door de bommen in Belfast en de voortdurende strijd in Midden-Amerika".

„Temidden van al dit geweld hebben zelfs de kerken niet altijd schone handen. Wij hebben niet altijd duidelijke taal gesproken en voor zover er profeten waren die zich waagden in het geweld om de rede te laten overheersen, moesten zij zich verdedigen tegen aanvallen uit eigen kring", aldus mevrouw Webb.

De dienst stond onder leiding van de anglicaanse aartsbisschop van Canada dr. Edward Scott, voorzitter van het Centrale Comité van de Wereldraad. „KGB in Wereldraad", „Wereldraad steunt communisten" en „De Reader's Digest had gelijk". Met dergelijke teksten demonstreerden zondag tegenstanders van de Wereldraad voor het Pacific Coliseum in Vancouver, waar de Canadese bevolking de zesde Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken verwelkomde. Leider van deze protestactie was de Amerikaan dr. Carl Mcintire, president van de conservatieve tegenhanger van de Wereldraad, de ICCC, de Internationale Raad van Christelijke Kerken.
Mcintire en de zijnen beschuldigen de Wereldraad van steun aan het communisme en van ondermijning van de westerse democratie.
Dr. Philip Potter, secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken, heeft zaterdag in Vancouver gesproken met een delegatie van de organisatie „Christian Solidarity International" (CSI), die opkomt voor vervolgde christenen. CSI organiseert van vrijdag tot dinsdag te Vancouver een hoorzitting over de vervolging van de kerk in alle delen van de wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Algemene Vergadering Wereldraad geopend

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken