Bekijk het origineel

NAVO voelt weinig voor boswandelingscomproinis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NAVO voelt weinig voor boswandelingscomproinis

„Genscheren Kohl moeten alternatief plan vergeten"

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De Westduitse pogingen om nieuw leven te blazen in het zogenaamde Jao&wandelingscompromis" over de Euroraketten worden niet gesteund door de NAVO-bondgenoten. Dat bleek dinsdag op een vergadering in Brussel van de speciale overleggroep van de NAVO.

Tijdens die vergadering maakten de Amerikanen voorts bekend dat de Sovjet-Unie in de Geneefse onderhandelingen over de Euroraketten (INF) een voorstel hebben verworpen om het totaal aantal kernkoppen in Europa tot 50 te beperken.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Burt, die de vergadering voorzat, zei tegen journalisten dat geen enkele delegatie haar steun gaf aan de zogeheten „boswandeUngs"-fonnule die vorig jaar juli werd uitgewerkt door de Amerikaan Paul Nitze en de Rus Joeli Kvitsinsky, de delegatieleiders in het INFoverleg. Dat informele akkoord werd indertijd door de thuisregeringen in Washington en Moskou verworpen, maar de Westduitse kanselier Helmut Kohl en zijn minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, rakelden het de afgelopen weken weer op. Zij noemden de formule alsnog het bestuderen waard.

Moskou: „Nee"
nomen plaatsing van 108 Pershings-II in de Bondsrepubliek.

Richard Burt deelde verder mee dat Moskou „nee" heeft gezegd tegen een Amerikaans voorstel om het aantal middellange-afstandsraketten in Europa te beperken tot 50 kernkoppen aan beide zijden. Dit nieuwe voorstel is enige weken geleden op tafel gelegd in Geneve, kort voordat de INF-onderhandelaars op zomerreces gingen. Naar Burt zei, was het voorstel van de Amerikaanse delegatie uitgewerkt op initiatief van president Reagan. De VS stelden de Sovjets voor een plafond te overwegen dat lag tussen de 50 en 450 kernkoppen aan iedere kant.

Nuloptie

Het officiële uitgangspunt van de Amerikanen in de INF-onderhandelingen is de nuloptie, die inhoudt dat de Sovjet-Unie al haar SS-20'S (ook die in Azië) zal ontmantelen als de NAVO niet overgaat tot de plaatsing van 108 Pershings-II en 464 Kruisraketten in West-Europa vanaf eind 1983. Washington houdt nog steeds aan deze nul-oplossing vast als einddoel, maar dit voorjaar stelde president Reagan op aandrang van de Europese bondgenoten een tussenoplossing voor. Deze hield in dat het Westen het aantal te plaatsen nieuwe raketten zou beperken, als de SovjetUnie bereid zou zijn haar SS-20'S tot eenzelfde niveau terug te brengen. Reagan noemde toen geen cijfers.

Het voorstel dat dinsdag door Burt werd geopenbaard, zou daarmee een tweede poging zijn van de Amerikanen om via een tussenoplossing voor het einde van dit jaar een akkoord te bereiken met de Sovjets. Zonder een overeenkomst zal de NAVO beginnen met de opstelling van de eerste Pershings en Kruisraketten.

De verklaring werd uitgegeven terwijl de onderhandelingen in Geneve tot 6 september zijn geschorst. Het NAVO-adviesorgaan voor wapenbeheersing heeft al meer dan een jaar gezegd dat het mogelijk was om met de Sovjet-Unie tot een akkoord te komen zonder de veiligheid van beide machtsblokken in gevaar te brengen. De verklaring van dinsdag was echter de eerste waarin ook cijfers werden genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

NAVO voelt weinig voor boswandelingscomproinis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken