Bekijk het origineel

Winkels Zwijndrecht en Ambacht „trekken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winkels Zwijndrecht en Ambacht „trekken" niet

Onderzoek Kamer van Koophandel:

3 minuten leestijd

H.I. AMBACHT/ZWIJNDRECHT — Heeft de winkelvoorziening in plaatsen als Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht gelijke tred kunnen houden met de sterke bevolkingsgroei? Wat de winkelvloeroppervlakte betreft zeer zeker wel, maar voldoet de plaatselijke bewinkeling ook voor winkelier en consument?

Dit is eigenlijk ook enigszins onduidelijk voor de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Dordrecht, die zich sinds 1978 bezighoudt met het systematisch in kaart brengen van de detailhandel in haar gebied. Doel hiervan is om ondernemers en overheden maar ook zichzelf van beleidsadviezen te dienen.
De Kamer van Koophandel noemt het rapport van de detailhandel in Zwijndrecht en H.I. Ambacht een kwalitatieve oriëntatie. Er is nog te weinig bekend van de zogenaamde bewinkelingsgraad. De met andere woorden, consumptieve bestedingen in relatie tot de hoeveelheid winkeloppervlak.

Minder trouw
Wel concludeert de Kamer van Koophandel dat zowel in Zwijndrecht als in H.I. Ambacht de bevolking minder trouw is aan de eigen winkels, dan een meer autochtone bevolking. Via een opsomming van een aantal knelpunten bij de diverse winkelcentra komt het rapport tot voorzichtige conclusies en beleidsadviezen.
Voorzichtig, omdat voldoende onderbouwing van de argumenten nog ontbreekt. De beide gemeentebesturen worden wel geadviseerd zich zo snel mogelijk te gaan verdiepen in zowel het reilen en zeilen van de plaatselijke detailhandel als het consumentengedrag. Ook de ondernemers moeten zich gaan bezinnen over het sterker binden van de consument en op winkelconcentratieniveau te gaan streven naar het versterken van de collegiale banden.

Winkelcentra
De gemeente Zwijndrecht heeft negen winkelconcentraties, waarvan Walburg het hoofdwinkelcentrum is, H.I. Ambacht heeft zes winkelconcentraties met als hoofdwinkelcentrum De Schoof. Beide hoofdwinkeloentra hebben het nadeel dat ze niet centraal liggen, anderzijds leert de ervaring dat deze centra die het meest te bieden hebben steeds sterker in het nadeel gaan werken van de kleinere winkelcentra.
De gemeente Zwijndrecht heeft winkelnieuwbouw in „Heer Oude Lands Ambacht" en „Veilingterrein", de gemeente H. I. Ambacht in de nieuwbouwwijk Krommeweg (2.000 vierkante meter).
De plaatselijke winkeliers volgen deze plannen met argusogen. Met name in politiek H.I. Ambacht is al heel wat discussie geweest over de omvang van het winkelvloeroppervlak in plan Krommeweg. Er bestaat over de invulling van het nieuwe winkelcentrum ook nog grote onzekerheid.

Kansen
De K van K adviseert de winkeliers van de kleine winkelcentra met weinig toekomstmogelijkheden, te gaan denken over „blijven zitten of verplaatsen naar" en dan attent te zijn op eventuele kansen bij de winkelnieuwbouwplannen. Verdere uitbreiding van het totale winkelvloeroppervlak moet volgens de Kamer van Koophandel voor beide gemeenten in verband met onder andere de afnemende omzetten zeer sceptisch bekeken worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Winkels Zwijndrecht en Ambacht „trekken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken