Bekijk het origineel

Franse troepen naar N'Djamena

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse troepen naar N'Djamena

Libische dreiging wordt te groot

2 minuten leestijd

PARIJS — Een Franse eenheid in de Centraalafrikaanse republiek heeft opdracht gekregen zich naar N'Djamena te begeven om er specialistische instructeursfuncties te vervullen. Dit heeft de Franse minister van Defensie, Charles Hernu, gisteren in Parijs bekendgemaakt. Inmiddels zijn er ook sterke aanwijzingen dat de Sovjet-Unie zich met het conflict in Noord-Afrika gaat bemoeien.

Het Franse besluit om troepen te sturen die als adviseurs gaan werken, sluit iedere deelneming van Franse militairen aan oorlogsoperaties volgens Parijs uit. Ter verklaring van het Franse besluit zei Hernu: „Het is niet Frankrijk, dat het initiatief nam het conflict te internationaliseren." Het zijn de Libiërs die dat deden. Alles wat de Libiërs zullen doen, doen wij", vervolgde hij. „Behalve, natuurlijk, bombardementen op burgerdoelen, waar Frankrijk zich niet toe zal laten verleiden."
De afgelopen dagen is de bedreiging van de door Libië gesteunde rebellen bij de noordelijke oaseplaats Faya-Largeau sterk toegenomen. Volgens de laatste berichten naderen twee aanzienlijke colonnes Libische tanks de strategisch belangrijke plaats, die herhaaldelijk door Libische vliegtuigen is gebombardeerd.

Sovjet-bemoeienis
De ontvangst van een belangrijke Libische militaire delegatie in Moskou lijkt het begin van een voorzichtige bemoeienis van de Sovjet-Unie met het conflict in Tsjaad. Dit hebben dinsdag waarnemers in de Sovjethoofdstad gemeld. Maandag arriveerde een Libische delegatie in de Sovjet-Unie. Met het ontvangen van een militaire delegatie van een dergelijk groot gewicht bevestigt Moskou zijn steun aan Tripoli. Tegelijkertijd toont het de Russische bemoeienis met het conflict in Tsjaad, aldus Westerse waarnemers, die in herinnering brengen dat de Sovjet-Unie de grootste wapenleverancier van Libië is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Franse troepen naar N'Djamena

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken