Bekijk het origineel

Demka Utrecht in herfst dicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Demka Utrecht in herfst dicht

Produktie onrendabel geacht

2 minuten leestijd

UTRECHT — De raad van bestuur van het staalconcern Hoogovens heeft donderdag besloten de Utrechtse dochteronderneming Demka (260 werknemers) in het najaar definitief te sluiten. Ondanks een negatief advies van de ondernemingsraad over de sluiting , vindt de raad van bestuur dat „voortzetting van de produktie om bedrijfseconomische redenen niet langer verantwoord is".

Hoogovens maakte op 17 maart bekend het Utrechtse dochterbedrijf te willen sluiten vanwege de verouderde Demka-walserij. Hoogovens zal proberen zoveel mogelijk werknemers van Demka binnen het concern een andere baan te geven. Mede op verzoek van het ministerie van Economische zaken zal Hoogovens een commissie vervangende werkgelegenheid instellen. Vertegenwoordigers van Hoogovens, Demka-directie en de vakbonden, zullen de commissie vormen. In de huidige situatie van het staalconcern is de speelruimte voor het vacaturebeleid echter zeer beperkt, zo heeft Hoogovens al eerder laten weten.

Regelingen

Hoogovens wil zich inzetten om de nationale en Europese regelingen voor getroffen staalregio's optimaal te benutten. Daarmee zouden de sociale gevolgen van de sluiting van Demka enigszins kunnen worden ondervangen. Het staalconcern gaat binnenkort met de vakbonden praten over een sociaal plan.

De Demka-produktie van betonstaal wordt overgenomen door de staaf- en draadwalserij van Hoogovens in IJmuiden. De walsdraadproduktie zal waarschijnlijk naar een bedrijf bulten Hoogovens gaan. Hoogovens is daarover nog in bespreking met verschillende bedrijven. Het staalconcern zal zowel voor de betonstaal- als de walsdraadproduktie het ruwe staal in de vorm van „knuppels" blijven leveren.

Districtsbestuurder J. Janmaat van de Industriebond FNV zei donderdag dat de sluiting van Demka niet direct als een verrassing komt. „Wat mij wel bevreemdt, is de termijn van sluiting. Hoogovens spreekt over dit najaar, maar er moeten nog de nodige gesprekken worden gevoerd over de verdere procedures." De realiteit gebiedt Janmaat echter te zeggen dat er „nog maar weinig hoop is voor de 260 werknemers". Van eventuele herplaatsing van werknemers heeft Janmaat geen hooggespannen verwachtingen.

Een woordvoerster van het Hoogovens-concern wees er donderdag op dat de sluiting van Demka al langer in voorbereiding is, waardoor de termijn van sluiting lang genoeg zou zijn. De herplaatsing van Demka-werknemers heeft Hoogovens al eerder in gang gezet, evenals steunaanvragen voor zogeheten wederaanpassingsuitkeringen en leningen met rentesubsidie uit EG-fondsen. Over de bestemming van de Demka-fabriekshallen aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht kon de woordvoerster donderdag nog geen mededelingen doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Demka Utrecht in herfst dicht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken