Bekijk het origineel

Bewaker hielp Gelli uit gevangenis te ontsnappen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bewaker hielp Gelli uit gevangenis te ontsnappen

In scène gezette ontvoering uiterst zorgvuldig voorbereid

3 minuten leestijd

LICIOGELLI

Jean-Pierre Trembley, de onderzoeksrechter die de zaak behandelt, wilde niet zeggen wie de bewaker was. De bewaker vertelde dat hij Gelli met zijn eigen auto vanuit de gevangenis over de grens met Frankrijk had gebracht.

De rechter zei tijdens een persconferentie dat er geen twijfel was dat Gelli uitsde gevangenis was ontsnapt en niet was ontvoerd zoals eerst de veronderstelling was. De bewaker had voor zijn diensten een beloning van 30.000 gulden ontvangen.

De bewaker gebruikte zijn eigen sleutels om de cel van Gelli te openen. Gelli liep door de gang naar beneden en verborg zich in de auto van de bewaker" , aldus Trembley.

Hij zei dat de bewaker Gelli rechtstreeks naar de Franse grens bracht. De grens is daar gemakkelijk te overschrijden omdat het een bosrijk gebied is zonder grensafrastering. De politie zei dat de bewaker tijdens Gelli's gevangenschap als boodschapper optrad en dat het duidelijk was dat vrienden van de vluchteling hem opwachten. De in scène gezette ontvoering was zo zorgvuldig uitgevoerd dat Gelli en de bewaker buiten de gevangenismuur ook een klimhaak achterlieten, zo meldde de politie. De gerechtelijke autoriteiten zetten het onderzoek voort met de jacht op mogelijke medeplichtigen aan de vlucht.

De Italiaanse minister van Binnenlandse zaken. Oscar Luigi Scalfaro, leverde ongezouten kritiek op de Zwitserse autoriteiten. Tegenover het dagblad La Stampa verklaarde hij: „Er is iemand uit de gevangenis verdwenen in een land, waar alles perfect lijkt te functioneren. Deze keer heeft kennelijk alleen Gelli perfect gefunctioneerd". Ook in andere bladen waren ironische commentaren te lezen over „het al te perfecte Zwitserland". De bewindsman herinnerde eraan dat zes jaar geleden in Italië een minister moest aftreden toen de SSobersturmbannführer Herbert Kappler uit een Italiaanse gevangenis ontsnapte.

Minister Scalfaro stelde verder dat het moeilijk was van de Zwitserse autoriteiten informatie los te krijgen over de verdwijning van Gelli. „Vanaf het eerste moment ontmoetten wij een vreemde terughoudendheid, die verder ging' dan normaal", aldus de minister. Hij zei dat de Italiaanse autoriteiten weinig meer wisten dan hetgeen in de kranten is verschenen. Telefoontjes naar Geneve leverden niets op en de contacten moesten via Interpol lopen, aldus de minister.

Arrestatiebevel

De 64-jarige Gelli, de meestgezochte man van Italië, werd vorig jaar in Geneve aangehouden toen hij bij een bank van een geheime rekening tientallen miljoen gulden wilde openemen. Het geld was daar gestort door Zuidamerikaanse filialen van de Banco Ambrosiano, de grootste particuliere bank van Italië. Gelli was nauw verbonden met Roberto Calvi, de voormalige directeur van de Banco Ambrosiano, die vorig jaar in Londen dood werd aangetroffen hangende onder een brug. De Italiaanse justitie vaardigde tegen Gelli een internationaal arrestatiebevel uit. Hij werd beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteit, vorming van een criminele vereniging, afpersing, spionage en fraude.

Licio Gelli was voorzitter van de illegale Vrijmetselaarsloge P2, waarvan Italiaanse ministers, generaals en zakenlieden deel uitmaakten. Italiaanse rechters verklaarden P2 ervan te verdenken de grondwettelijk orde in het land te hebben willen ondermijnen. De ontdekking van de loge leidde in 1981 tot-de val van de christendemocratische regering-Forlani.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bewaker hielp Gelli uit gevangenis te ontsnappen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken