Bekijk het origineel

Eenheid Indonesische prot. kerken in zicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eenheid Indonesische prot. kerken in zicht

Nadruk op zelfde geloofsbeleving

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In oktober van dit Jaar komt het centraal comité van de Indonesische Raad van Kerken bijeen op Sulawesi om voorbereidende stukken te bespreken om eenwording van de aangesloten kerken een stap dichterbij te brengen. Die stukken omvatten een ontwerp-geloofsbelijdenis en een ontwerp-liturgie.

De eigenlijke Raad van Kerken (DGI), waarbij 53 kerken uit alle delen van de archipel zijn aangesloten, komt in oktober 1984 bijeen op Ambon. Die vergadering, in het Indonesisch „Sidang Raya" genoemd, zal van beslissende betekenis zijn voor het streven naar eenheid.
Dit bericht ds. W. B. van Halsema, secretaris van het Indonesië-orgaan van de Geref. Kerken in Nederland (GKN), sectie Oostelijk-Indonesië, in „Centraal Weekblad" van 24 augustus.
Indonesië kent een grote verscheidenheid aan protestantse kerken. Die is niet alleen bepaald door de eigen aard van de zendende kerk uit Europa, zodat kerken met een Calvinistische, Lutherse of Doperse traditie zijn ontstaan. Ook de grote verschillen in cultuur, adat en taal in het uitgestrekte eilandenrijk spelen een belangrijke rol.
Ds. Van Halsema noemt het opvallend, dat confessionele verschillen in de discussies nauwelijks een rol spelen. Er is in de Indonesische kerken een grote eenheid van geloofsbeleving. Het zijn veeleer vragen over de functie van de kerk en de „macht" of „onmacht" van de kerk, die een rol spelen.

Essentieel
De Indonesische Raad van Kerken (DGI) is in 1930 opgericht. Daarbij werd verklaard, dat de deelnemende kerken zich ervan bewust zijn dat de eenheid van de kerk een essentieel deel van het geloof is en daarom ook van getuigenis en van dienstbetoon. In deze verklaring wordt het motief van eenheid dus verbonden aan het missionaire motief, naar Johannes 17.
Naar ds. Van Halsema meedeelt wordt daarom ook steeds gesproken van een zendingsterrein in Indonesië van de gezamenlijke Indonesische kerken zelf. Buitenlandse kerken en zendingsgenootschappen mochten assisteren en niet op eigen houtje aan het werk gaan.
Volgens ds. Van Halsema zullen de kerken in Nederland wegens hun verbondenheid met Indonesië dit proces naar eenwording met belangstelling volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Eenheid Indonesische prot. kerken in zicht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken