Bekijk het origineel

Reagan roept in VN op tot kernwapen akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reagan roept in VN op tot kernwapen akkoord

Westen ontvangt nieuwe voorstellen positief

3 minuten leestijd

NEW YORK — In zijn toespraak tot de Algmene Vergadering van de Verenigde Naties heeft president Ronald Reagan maandag gezegd dat „een atoomoorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten". Hij bood aan minder nieuwe kernwapens in Europa te plaatsen, als de Sovjet-Unie zijn uitdaging aanneemt te praten over vermindering van alle kernwapenarsenalen op de wereld.

„De deur naar een akkoord staat open", zei hij. „Het wordt tijd dat de Sovjet-Unie binnenstapt". Naast het pleidooi gebruikte Reagan zijn eerste toespraak tot de Verenigde Naties voor een veroordeling van de SU in verband met het neerhalen van de Koreaanse Boeing 747 op 1 september. Hij benadrukte echter wel de noodzaak van vreedzame oplossingen voor wereldconflicten en maakte gebruik van minder felle retoriek dan hij de afgelopen weken bezigde in verband met het vliegtuigincident.
Tegelijkertijd bevestigde hij „onze onverminderde steun" aan de vredesinspanningen van de Verenigde Naties, op een moment dat juist in het Amerikaanse Congres is besloten de Amerikaanse bijdrage aan de Verenigde Naties ingrijpend te verminderen. Verder veroordeelde Reagan de „blokvorming en de polarisatie van de VN".
Het belangrijkste punt uit Reagans nieuwe ontwapeningsvoorstel was zijn aanbod om het aantal Pershing-2 en kruisraketten dat de VS in Europa wil plaatsen met een onbepaald aantal te verminderen. De plaatsing moet in december beginnen, als de onderhandelingen in Genève niets opleveren.

Reacties
Reagan sprak in New York in zeer vage termen over „een pakket van maatregelen om de onderhandelingen zo snel mogelijk vooruit te brengen. Reagan zei met de plaatsing in West- Europa niet van plan te zijn een tegenwicht te bieden aan de plaatsing van Russische raketten in de hele wereld, „Als de Sovjet-Unie akkoord gaat met verminderingen en beperkingen op wereldschaal".
Ook zei hij dat de Verenigde Staten zich „soepeler" zou opstellen inzake de onderwerpen die in Genève worden besproken met de Sovjet-Unie. Dat betekende, aldus Reagan, dat de VS manieren zouden overwegen om rekening te houden met het Russische verlangen dat een Europees akkoord over wapenbeheersing ook betrekking zou hebben op vliegtuigen en niet alleen op raketten.
De Westeuropese bondgenoten, waaronder Nederland, en de NAVO hebben intussen positief gereageerd op de voorstellen van Reagan. Thatcher bijvoorbeeld zei te hopen dat de Sovjetleiders de voorstellen zullen zien zoals ze zijn, namelijk „een oprechte poging de onderhandelingen vooruit te brengen ". Radio-Moskou heeft de voorstellen van Reagan afgewezen. Volgens radio-Moskou gaat het slechts om een eenvoudige wijziging van de nul-optie van de Sovjet-Unie eenzijdige ontwapening eist.

• Zie ook pag. 3: Van den Broek: Voorstel Reagan nieuwe impuls.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 september 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Reagan roept in VN op tot kernwapen akkoord

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 september 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken