Bekijk het origineel

Financiële ruimte voor waterzuiveringsschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Financiële ruimte voor waterzuiveringsschap

Rotterdamse installatie kost 300 miljoen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Met het slaan van de eerste paal voor de ruim 300 miljoen gulden kostende afvalwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven in Rotterdam heeft minister Neelie Smit-Kroes van verkeer en waterstaat dinsdag tevens enig soulaas geboden voor het financieel in de knel geraakte zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden.

Minister Smit-Kroes stelt een financieringssysteem voor waarbij het project Dokhaven en nog andere met rijkssubsidie te bouwen zuiveringsinstallaties als één project worden beschouwd. Subsidies voor nog te bouwen installaties zullen dan in de loop van de bouw van Dokhaven worden betaald aan het zuiveringsschap.

Voorzitter H. Tonkes van het zuiveringsschap kon gistermiddag nog niet beoordelen of de minister met dit rentevoordeel werkelijk een oplossing biedt. Met deze soepeler financiering krijgt het zuiveringsschap ongeveer 40 miljoen gulden voorschot op toekomstige subsidies. Vóór 1990 wil het zuiveringsschap nog zes installaties met rijkssubsidies bouwen. Daarmee is ongeveer 70 miljoen gulden gemoeid.

Het rijk betaalt 56 procent van de ruim 300 miljoen gulden kostende zuiveringsinstallatie Dokhaven. Het zuiveringsschap wil minimaal 60 procent van de investeringskosten bij het rijk kunnen declareren. De Raad van State lïioet het subsidieconflict tussen het zuiveringsschap en de minister beslechten door uitspraak te doen in een arob-procedure.

Ondergrondse

De nieuwe zuiveringsinstallatie wordt ondergronds gebouwd in de gedempte Dokhaven in Rotterdam. De haven is door een damwand afgesloten van de Nieuwe Maas. De modernste en tevens duurste afvalwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven zal met de Grootte Lucht in Vlaardingen en de nog te bouwen installatie Kralingse Veer een einde maken aan ongezuiverde lozingen op de benedenstroom van de Rijn,

De ingebruikstelling van Dokhavei is gepland medio 1986, Het Dokhavengebied met zijn ondergrondse zuiveringsinstallatie is dan veranderd in een park van ruim vijf hectare.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Financiële ruimte voor waterzuiveringsschap

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken