Bekijk het origineel

Maatregelen DNB na sluiten hypotheekbank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maatregelen DNB na sluiten hypotheekbank

Meer onderzoek eigen accountants

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De Nederlandse Bank overweegt een uitbreiding van de onderzoeken die haar eigen accountantsdienst verricht naar de gang van zaken bij commerciële bankinstellingen. Dit teneinde de kans op een herhaling van de gebeurtenissen zoals die de afgelopen tijd zich hebben afgespeeld rond de Tilburgsche Hypotheekbank (THB) te verkleinen.

Voorts denkt De Nederlandsche Bank, die belast is met het toezicht op de overige banken, aan meer frequente en diepergaande samenwerking met de externe accountants. Sinds vorig jaar voert men hierover besprekingen met een aantal maatschappijen van externe accountants. De jaarrekening van een bancair bedrijf moet worden goedgekeurd door een externe registeraccountant. Naast de volledige controle die hij uitoefent, voert de accountantsdienst van de Centrale Bank deelonderzoeken uit.

Teleurstellend
In een vanmiddag uitgegeven verklaring zegt De Nederlandsche Bank het faillissement van de THB te ervaren als zeer pijnlijk en teleurstellend. Zij voegt hieraan toe te zullen nagaan welke lessen uit de recente ervaringen dienen te worden getrokken. Daarbij denkt men ondermeer aan de eerder genoemde maatregelen.
De Nederlandsche Bank benadrukt dat de Wet Toezicht Kredietwezen uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid van de kredietinstellingen als zelfstandige ondernemingen. In geval van moeilijkheden helpt zij bij het vinden van een oplossing, maar indien die niet mogelijk blijkt bestaat er geen garantie voor beleggers en rekeninghouders. „De uiteindelijke kans op verlies dwingt de partijen in de markt tot een zorgvuldig optreden," aldus de toelichting van de Centrale Bank op haar toezichthoudende taak. Wel is er een collectieve regeling van de gezamenlijke banken die tegoeden op naam van individuen, verenigingen en stichtingen garandeert tot 35.000 gulden per cliënt.

De kritiek op de verwikkelingen rond de THB richt zich ondermeer op het feit dat deze hypotheekbank in oktober 1981 een emissie van pandbrieven uitschreef en daarmee mensen uitnodigde kapitaal bij haar te beleggen, terwijl op dat moment al grote bedenkingen bestonden over het voortbestaan van de bank. Zonder dit voorval expliciet te noemen schrijft De Nederlandsche Bank dat zolang er nog een reële mogelijkheid is om de problemen te overwinnen een bank haar bedrijf moet blijven uitoefenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Maatregelen DNB na sluiten hypotheekbank

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken