Bekijk het origineel

Woningbouw seminarieterrein Driebergen blijft onzeker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Woningbouw seminarieterrein Driebergen blijft onzeker

Einde dit Jaar uitspraak Kroon over bestemmingsplan

4 minuten leestijd

DRIEBERGEN — Wordt er nu wel of niet gebouwd op het terrein van het voormalig Groot-Seminarium te Driebergen-Rijsenburg? Deze vraag is na jaren onderhandelen en het opstellen van bouwplannen nog steeds niet beantwoord. Eind dit jaar zal dit waarschijnlijk bekend, worden, omdat de Kroon dan uitspraak doet over het bestemmingsplan „Seminarie en Sparrendaal", dat door gedeputeerde staten van de provincie Utrecht werd afgekeurd.

Volgens GS zou het plan in strijd zjn met de uitgangspunten van het streekplan „Utrecht-Oost" en zou de exploitatie-opzet door winstbejag worden beheerd en niet door kostendekkende motieven. De gemeente Driebergen is het daarmee niet eens en ging onlangs in beroep bij de Kroon en wacht nu de beslissing en mogelijk advies van wat wel mogelijk is af.

Vroeger
Op de plaats waar nu het Groot-Seminarium nog staat, stond vroeger de buitenplaats „Sparrendaal", die in 1754 werd gesticht. In het midden van de vorige eeuw werd de bisschoppelijke hiërarchie in ons land hersteld. Dit had tot gevolg de oprichting en bouw van het Groot-Seminarium Rijsenburg, waaraan de bekende dr. H. J. A. M. Schaepman jarenlang als hoogleraar verbonden is geweest.
Het seminarieterrein met het Groot-Seminarium dat ± 30 ha groot is, fungeerde als een groene buffer tussen het dorp Driebergen en Rijsenburg. Vroeger zijn er wel eens plannen geweest om deze dorpen aan elkaar te laten groeien door de bouw van huizen en het seminarie te verplaatsen. Deze plannen werden steeds serieuzer toen in 1968 door het wegvallen van een aantal priesteropleidingen binnen de RK kerk het Groot-Seminarium gesloten werd. De gemeente Driebergen zag toen kans om het gebouw in 1971 te kopen voor ƒ 2.800.000,-. Men deed dit om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. In 1970 werd het gebouw gekraakt door een groep studenten van de Sociale Academie „De Horst" en ondernemers wilden het gebouw en terrein kopen voor speculatieve doeleinden. Door de gemeente Driebergen werd toen bepaald na diverse rapporten van adviseurs, dat er een gebouw moest komen op de plaats van het huidige Groot-Seminarium dat het beeldbepalend karakter van het Seminarium zou evenaren. Hierdoor zou een minimale ruimte nodig zijn voor de bebouwing, terwijl het behoud en herstel van het terrein werd gegarandeerd.
Door diverse bouwondernemingen werden plannen ingediend. Besloten werd om ± 100 eenheden te bouwen in één gebouw dat totaal ƒ 11.000.000,- op moest brengen. Dit werd echter door GS niet goedgekeurd, om eerder genoemde redenen.

Raamovereenkomst
Daarna zijn door de gemeente Driebergen in samenwerking met een bouwmaatschappij nieuwe plannen ontwikkeld voor woningbouw op het seminarieterrein, die aansluiten bij de thans aanwezige behoefte. Deze samenwerking leidde tot een raamovereenkomst die op 30 juni 1983 door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Dit bouwplan voorziet in de bouw van 108 premiehuurwoningen, 96 woningen in de huur- of goedkope vrije sector. Verder wil men 45 geschakelde vrije sector woningen bouwen. Met dit bouwplan dat voldoet aan alle hoofddoelstellingen, kan een sluitende grondexploitatie gekregen worden. De rentelasten zijn in de afgelopen jaren nogal sterk gestegen en daarom zijn meer woningen noodzakelijk geworden om een financieel sluitende exploitatie te krijgen. De rustende lasten bedroegen per 1 januari 1983 ƒ 7.700.000.-

Financiële ramp
De gemeente Driebergen kijkt dan ook reikhalzend uit naar de uitspraak van de Kroon, waarbij ook het laatste plan betrokken wordt. Als ook dit plan niet goedgekeurd wordt dan ontstaat er welhaast een ramp voor de gemeente Driebergen, die financieel bijna niet te overzien zal zijn. Het enige wat dan overblijft voor deze gemeente is dat over 5 jaar weer een nieuw bestemmingsplan ingediend wordt, waarbij het gehele terrein aan de woningbouw ten offer valt en de groenstrook van de gemeente zal moeten verdwijnen om dan nog een financieel sluitende exploitatie te krijgen.
De burgemeester van de gemeente Driebergen, W. Jongeneel, die onlangs een betoog hield bij de raad van State over deze problematiek, eindigde dan ook met de woorden van Schaepman. „Credo pugno". „Ook ik heb willen strijden, omdat ik geloof dat de zaak het waard is en meer dan dat", aldus de burgemeester. Of dit ook voor de gemeente Driebergen van toepassing wordt, zal binnenkort blijken als de Kroon uitspraak doet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Woningbouw seminarieterrein Driebergen blijft onzeker

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken