Bekijk het origineel

Andropov dreigt beraad te staken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Andropov dreigt beraad te staken

„Als VS kernwapens plaatst"

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische president Joeri Andropov heeft woensdag gezegd dat plaatsing door de Verenigde Staten van nieuwe kernwapens in West-Europa de voortzetting van de onderhandelingen in Genève „onmogelijk" maakt.

De Russische leider zei echter dat de Sovjet-Unie bereid is de besprekingen over wapenbeheersing in Europa voort te zetten als de plaatsing tot na december wordt uitgesteld. Hij zei dat de onderhandelingen zich op dit moment in een impasse bevinden, aldus het officiële Russische persbureau TASS. Ook eerder hebben Russische en andere functionarissen van het Warschau Pact gezegd dat de besprekingen in Genève door konden gaan als de VS de plaatsing van kruisraketten en Pershings II zou uitstellen.
Nog niet eerder heeft de Sovjet-Unie zo duidelijk gedreigd met stopzetting van de onderhandelingen in geval van plaatsing. Andropov deed zijn uitspraak in een interview met het partijblad Pravda, aldus TASS. Hij zei: „Het verschijnen van nieuwe Amerikaanse raketten in West-Europa zal voortzetting van de huidige besprekingen in Genève onmogelijk maken. Aan de andere kant kunnen de besprekingen in Genève worden voortgezet als de VS niet beginnen met de feitelijke plaatsing van de raketten."
Japan en China hebben zich verontrust uitgelaten over de toename van de Russische kernbewapening in het Verre Oosten. De USSR heeft zich eerder al bereid verklaard een aantal bestaande raketten volgens een akkoord van Genève te vernietigen en ze niet te verplaatsen naar Aziatisch Rusland.

Zie verder pag. 9

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Andropov dreigt beraad te staken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken