Bekijk het origineel

Johannieterklooster werd een museum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Johannieterklooster werd een museum

Permanente bruikleen aan het Rijk

3 minuten leestijd

HAARLEM — Het laat-middeleeuwse Johannieterklooster het Catharijneconvent te Utrecht huisvest thans het gelijknamige museum. De geschiedenis van het kloostercomplex is roerig geweest. Het museum werd op 9 juni 1979 door koningin Juliana officieel in gebruik genomen.

Zij verrichtte de opening door het luiden van een klok, die speciaal voor dit doel was gegoten. Tegelijkertijd begonnen de klokken van de Dom en die van de Catharinakerk te luiden. Een symbool van samenwerking van drie instanties.
De nieuwe klok stond voor de Staat der Nederlanden, die de exploitatie van het museum op zijn schouders nam. De Dom-klokken wezen op het feit dat de gemeente Utrecht de restauratie van het klooster financieel mogelijk maakte. De betrokkenheid van de kerken werd uitgebeeld door het luiden van de klokken van de Catharinakerk.
Als zevende uitgave in de Reeks Nederlandse musea verscheen „Rijksmuseum Het Catharijneconvent" dat werd samengesteld door de staf van het museum. Het is bedoeld voor hen die een bezoek aan het museum willen brengen en van te voren wat informatie willen opdoen. Ook kan het dienen als naslagwerk na een bezoek aan het Utrechtse museum aan de Nieuwegracht.

Verzamelingen
In dit museum zijn verzamelingen van het Aartsbisschoppelijk museum, van het Bisschoppelijk museum te Haarlem en van het Oud-katholiek museum bijeengebracht. Bezoekers zullen in dit museum veel aantreffen verband houdend met de roomse geloofsbeleving. Toch rekent het museum het ook tot zijn taak om aandacht te schenken aan het protestantisme. Aanvankelijk had men de bedoeling een museum te beginnen voor de Rooms-katholieke- en Oud-katholieke Kerk. Daar was het Rijk het echter niet mee eens, het moest een beeld geven van het totale christendom in Nederland.
In het dit jaar verschenen boekwerk, dat verlucht is met 65 kleur- en 32 zwart-wit illustraties, wordt uitgebreid op de voorgeschiedenis en de huidige doelstellingen van het museum ingegaan.
Had men in de Roomse kerk allerlei gewaden, beelden en andere voorwerpen voorhanden, die tentoongesteld konden worden, deze ontbraken bij het protestantisme.

Stichting
In de kerken van de reformatie waren de beelden verdwenen en de inrichtingen van de kerkgebouwen vaak sober. Toch bleken er schilderijen te zijn, oude Bijbels, tegeltjes met bijbelse voorstellingen enz. Een probleem echter was dat er geen protestantse kerkelijke museale collecties waren, ook was er geen centrale registratie voor reformatorische kerkelijke kunstvoorwerpen. Daartoe werd dan ook in 1975 de Stichting Protestants Kerkelijke kunst in het leven geroepen.
De bezittingen van deze Stichting werden, evenals die van de andere kerkelijke partners, ondergebracht in een overkoepelende stichting, de Stichting Het Catharijneconvent, die op haar beurt alle voorwerpen in permanente bruikleen gaf aan de Staat der Nederlanden ten behoeve van het museum.
Voor liefhebbers van musea biedt deze uitgave een goed beeld van datgene wat er in dit museum te zien valt. Regelmatig worden er speciale tentoonstellingen gehouden, zoals nu over Luther.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Johannieterklooster werd een museum

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken