Bekijk het origineel

Aantal goedkope huurhuizen daalt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aantal goedkope huurhuizen daalt

Steeds meer woningen verkocht

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De komende jaren zullen mensen met een laag inkomen steeds langer moeten wachten op toewijzing van een goedkope huurwoning. Dit zal het gevolg zijn van een toenemende verkoop van deze woningen. Het gaaf hierbij jaarlijks om minimaal 20.000 woningen. ÖiftWIi

Deze conclusie en de daarop gebaseerde voorspelling over het toekomstige woningaanbod zijn te vinden in een gisteren verschenen rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Konsumentenaangelegenheden Swoka, Dit instituut voor sociaal beleidsonderzoek bestudeerde de omzetting van huur- in koopwoningen in de jaren 1980 en 1981.

Kopers van de huurwoningen zijn vooral tweepersoonshuishoudens mét een behoorlijk hoog gezamenlijk inkomen. Zij zijn overwegend jong. Volgens de Swoka zijn ze goed af met de' aankoop van zo'n huurwoning- een kwart van hen betaalt minder dan tien procent van het netto-inkomen aan woonlasten, ruirn een derde zit tussen tien en twintig procent;

Betrekkelijk duur uit is veertien procent van de kopers: dit percentage verwoont meer dan dertig procent van het netto-inkomen.

In goede Staat
Duidelijk komt naar voren dat de 40.000 in '80 en '81 omgezette huurwoningen in goede staat verkeerden en \fan allo gemakken waren voorzien, zoals centrale verwarming en ligbad. Over de koopprijs kan do Swoka niets zinnigs zeggen, maar wel hebben de onderzoekers kunnen aantonen dal de nieuwe huiseigenaren hun woning een hogere waarde toekennen dan reëel is.

De woningen, tot en met vier kamers, werden voor gemiddeld 2,50 gulden per maand verhuurd. Tweederde deel van de woningen is een eengezinshuis. De overige zijn appartementen die ontstaan zijn na splitsing van panden. Ook weer tweederde is voor 1940 gebouwd. De verkopen vinden in het gehele land plaats, met de nadruk op de steden in het westen. Een derde bevindt zich in een stadsvernieuwingsbuurt.

Verloren

Van de in 1981 omgezette woningen is een derde door de oorspronkelijke huurders gekocht. Van de andere kopers lieten ongeveer 2.600 een goedkope huurwoning achter. Per saldo gingen er dus ruim 17.000 goedkope huurwoningen „verloren".

Omdat steeds meer mensen gezien hun inkomen aangewezen zijn op een goedkope woning, en omdat de omzetting daarvan in koopwoningen toeneemt, bepleit de Swoka een overheidscontrole die deze ontwikkeling een halt toeroept.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Aantal goedkope huurhuizen daalt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken