Bekijk het origineel

Kort geding Rienk K. tegen de Staat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kort geding Rienk K. tegen de Staat

Uitlevering aan Nederland geëist

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De veertigjarige Nederlandse zakenman Rienk K. die sinds begin oktober door de Belgische autoriteiten wordt vastgehouden, wil via een kort geding tegen tegen de Nederlandse staat bewerkstelligen dat hij aan zijn vaderland wordt uitgeleverd.

De Belgen houden K. vast op verzoek van de officier van Justitie in Los Angeles, die wil dat de Nederlander aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Zowel in de VS als in Nederland wordt hij verdacht van een zeer omvangrijke zwendel met onroerend goed.

K. werd op 11 oktober in de buurt van de Belgische enclave Baarle-Hertog aangehouden door de Belgische politie. Volgens zijn advocaat, mr. A. Oomen, is daarbij de Nederlandse soevereiniteit geschonden. K. is Nederlands onderdaan en is op Nederlands grondgebied gekaapt, aldus Oomen. Een en ander is naar zijn mening in strijd met het volkerenrecht, het Benelux-verdrag en andere afspraken tussen Nederland en België.

Tegen de arrestatie van K. is on, middellijk geprotesteerd bij de minis• teries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Omdat deze ministeries tot nu toe niet hebben gereageerd, heeft Oomen zijn toevlucht moeten nemen tot een kort geding. De uitlevering van K. aan de Verenigde Staten is ophanden, nu de rechtbank in het Belgische Turnhout het Arnerikaanse bevel tot aanhouding van K. uitvoerbaar heeft verklaard.

In Nederland loopt sinds het begin van dit jaar een gerechtelijk vooronderzoek naar de handel en wandel vai. K. Onder meer via het American Land Program zou hij honderden beleggers in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten hebben verleid tot beleggingen in waardeloze lappen grond in de VS. Op het moment dat hij werd gearresteerd, mocht K. op last van Justitie Nederland niet verlaten. De juridisch adviseur van de projectontwikkelaar meent dat zijn cliënt er recht op heeft in eigen land te worden berecht. Hij eist dat de minister van Justitie uitlevering verzoekt aan België en dat de minister van Buitenlandse Zaken diplomatieke stappen onderneemt met hetzelfde doel.

Het geding dient op 7 december voor de president van de rechtbank in Den Haag. *a;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kort geding Rienk K. tegen de Staat

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken