Bekijk het origineel

Ershad roept zichzelf uit tot president Bangladesh

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ershad roept zichzelf uit tot president Bangladesh

Politieke gevangenen in vrijheid

2 minuten leestijd

DHAKA — De militaire leider van Bangladesj, luitenantgeneraal Hoessein Moehammad Ershad, die zichzelf gisteren onverwacht tot president benoemde, heeft alle politieke krachten opgeroepen de dialoog te hervatten om de overgang naar de democratie te bespoedigen.

Ershad gaf op dezelfde dag opdracht tientallen oppositionele toppolitici vrij te laten uit de gevangenis, onder wie Begoem Khalda Zja, de weduwe van de in 1981 verrrioorde president Ziaur Rahman, en SKeikèh Hasina Wazed, dochter van de stichter van Bangladesj, president Cheikh Moejiboer Rahman, die in 1975 werd vermoord. Enkele oppositieleiders, die de afgelopen maand een campagne hebben gevoerd voor het herstel van de democratie, verwierpen de oproep tot dialoog nog dezelfde dag.

De twee vrijgelaten vrouwen zijn de symbolen van twee belangrijke oppositiegroeperingen die de voorhoede vormden van' de campagne voor een onmiddellijk herstel van de democratie. De groeiende onrust in Bangladesj heeft de afgelopen maand aan zes mensen het leven gekost en circa 500 mensen liepen verwondingen op bij confrontaties met de oproerpolitie. Juntaleider Ershad hernieuwde na enkele weken het verbod op alle politieke activiteit en kondigde in de hoofdstad Dhaka en in de belangrijkste havenstad Chittagong een uitgaansverbod af.

Ershad zei, nadat hij zichzelf tot president had benoemd, in een nationale televisierede, dat hij zich wilde inzetten voor het herstel van de democratie. Hij had tot nu toe successen geboekt bij het hervormen van de economie en het gerechtelijk apparaat, aldus Ershad. Het presidentsambt zou hem helpen zijn taken te volbrengen, zo voegde hij er aan toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Ershad roept zichzelf uit tot president Bangladesh

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken