Bekijk het origineel

Inval in Afghanistan met demonstraties herdacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inval in Afghanistan met demonstraties herdacht

Duizenden op de been in Bonn, Washington, Geneve en Bangkok

3 minuten leestijd

WASHINGTON — In tal van landen is gisteren, op de vierde verjaardag van de Russische inval in .Afghanistan, gedemonstreerd tegen de Russische bezetting van dat land. De f^uropese Gemeenschap gaf een scherpe verklaring uit waarin zij de Russische schending van Afghanistans onafhankelijkheid veroordeelde. Moskou stelde dat de voortdurende aanwezigheid van Russische troepen in Afghanistan te wijten is aan het buitenland.se beleid van de Amerikaanse regering.

In Bonn betoogden 1.600 mensfn tegen de Ru.ssische aanwezigheid in Afghanistan. De betogers droegen spandoeken mee,met leuzen als: ,,De Russische binnendringers roeien het Afghaanse volk uit." In West-Berlijn zeiden demonstranten in een verklaring dat de afgelopen vier jaar zeker 130.000 Afghanen zijn gedood en een kwart van de Afghaanse bevolking het land uit is gevlucht. De betogers, onder wie voel Afghanen, trokken naar de Russische ambassade onder het roepen van islamitische leuzen.

In Nieuw Delhi kwamen 3.000 mensen bijeen bij de Russische ambassade. De meeste betogers waren Afghaanse vluchtelingen. Zij eisten de terugtrekking van de Russische troepen die de marxistische regering van Babrak Karmal steunen. Ook in onder meer Wa.shington, Bangkok en Geneve werd betoogd tegen de Russische aanwezigheid in Afghanistan.

Eind december 1979 .stuurde de Sovjet-Unie op grote schaal militairen naar Afghanistan. Naar zij zei op verzoek van de Afghaanse re.gering. Gi.steren precies vier jaar geleden namen de Russische troepen de Afghaanse hoofdstad en het regeringspaleis over. Daarop installeerden zij Karmal als president van Afghanistan.

Afghaans verzet

De Afghaanse regering bood gisteren opnieuw aan de 105.000 Russische militairen naar huis te sturen. Het aanbod, uitgezonden door radio-Kaboel, bevatte de eis dat er internationale garanties komen dat er een einde komt aan al het verzet.

Het Afghaanse verzet bezwoer echter door te zullen vechten tot de Russische troepen verdreven zijn. Gulbuddin Hekmatyar van de fundamentaUstische partij Hezb-i-Islami 'wees een politieke regeling met de SovjetUnie af. Hij verzekerde dat het verzet de wapens pas zal neerleggen als de laatste Rus het land verlaten heeft en er een zuiver islamitische regering in Kaboel is gevestigd.

Volgens Westerse diplomaten in Islamabad staal het verzet er beter voor qua uitrusting, tactiek en samenwerking ofschoon het nog steeds niet in slaat is de Rus.scn te verdrijven. De meer in de verdediging gedrongen Sovjettroepen voeren meest luchtaanvallen en artillerie-acties over grote afstand uit, hetgeen minder slachtoffers aan Russische zijde betekent maar wel aan meer burgers het leven kost.

President Reagan zei gisteren dat de Russische vier jaar oude inmenging in Afghanistan ernstige internationale spanningen had teweeggebracht en hij vroeg Moskou de onafhankelijkheid van hel land te herstellen.

In een verklaring ter gelegenheid van de verjaardag zei de president dat het verzet in Afghanistan nieuwe zin had gegeven aan de begrippen moed; vastberadenheid en kracht.

De Verenigde Staten willen een vreedzame oplossing van het conflict die inhoudt dal de Russische troepen uit Afghanistan we'ggaan en het land zijn vrijheid terugkrijgt. Dal is volgens hem mogelijk als de Sovjet-Unie meewerkt, waarna Afghanistan vrij, onafhankelijk en niet-gebonden kan wouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Inval in Afghanistan met demonstraties herdacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken