Bekijk het origineel

Voormalige Argentijnse juntaleden voor rechter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voormalige Argentijnse juntaleden voor rechter

Militair hof moet uitspraak doen

2 minuten leestijd

BUENOS AIRES — Voor het hoog militair gerechtshof in Buenos Aires zijn gisteren de processen begonnen tegen voormalige juntaleden die verantwoordelijk worden gesteld voor het ontvoeren, martelen en vermoorden van duizenden politieke gevangenen sinds 1976.

De aangeklaagden werden ieder twintig minuten gehoord over het hun ten laste gelegde. Voor het hof moeten verschijnen alle negen leden van de drie militaire junta's die Argentinië sinds 1976 hebben geregeerd: de expresidenten Videla, Viola en Galtieri, de admiraals Massera, Lambruschini en Anaya en de generaals Agosti, Graffigna en Lami Dozo. Het proces vindt achter gesloten deuren plaats. Zij moeten zich verantwoorden voor de duizenden verdwijningen die plaatsvonden in de „vuile oorlog" tegen guerrillabewegingen.

President Alfonsin bepaalde enkele weken na zijn verkiezingsoverwinning bij decreet dat ex-juntaleden voor een militaire rechtbank terecht zouden moeten staan. Een amnestieregejing voor militairen die zich aan schending van mensenrechten hadden schuldig gemaakt was door Alfonsin ingetrokken. De maatregel kreeg de kracht van wet na goedkeuring door het parlement.

Militair recht

Volgens de wet zijn de militaire leiders verantwoordelijk voor de schendingen van de mensenrechten op grond van hun „beslissingsbevoegdheid". Ofschoon het standpunt van de nieuwe Argentijnse regering is toegejuicht door organisaties voor mensenrechten, hebben deze kritiek geleverd op het besluit de ex-juntaleden door een militaire rechtbank te laten berechten en niet door een burgerrechter. In regeringskringen wordt er echter op gewezen, dat volgens een voorstel aan het parlement tot hervorming van het militair recht de bevindingen van militaire rechtbanken kunnen worden onderworpen aan een beroep bij een civiel hof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Voormalige Argentijnse juntaleden voor rechter

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken