Bekijk het origineel

Afschuw in Zuid-Afrika over vernielingen in NZAV-pand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Afschuw in Zuid-Afrika over vernielingen in NZAV-pand

Grote ontsteltenis na grove aanslag

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG — In Zuid-Afrika heeft men met afschuw en ongelooof gereageerd op de aanslag op het pand van de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging (NZAV) in Amsterdam. Het bericht erover verscheen op de voorpagina's van alle in Johannesburg verschijnende kranten, waarbij de Afrikaanstalige ,3eeld" er de meeste aandacht aan besteedde: twee kolommen op de voorpagina en een halve kolom op de tweede bladzijde.

De krant legde de nadruk op het feit dat grote schade werd aangericht >: aan „een van Zuid-Afrika's cultuurV.goederen in het buitenland", en op het feit dat de Amsterdamse politie blijkbaar niet veel moeite heeft gedaan om : de schuldigen in de kraag te grijpen.

.' De onuitgesproken conclusie van • - „Beeld" was, dat de toestand in Ner., derland aan anarchie grenst en dat nu ' ook zelfs de politie heult met „de vijanden van Zuid-Afrika". De Engelstalige kranten, zoals de „Rand Daily Mail" en „The Star", vermeldden de berichten eveneens op hun voorpagina's, maar niet zo uitgebreid als „Beeld". Het bericht was in beide kranten nauwelijks een kwart kolom lang, waarbij The Star de NZAV een pro-Zuidafrikaanse organisatie noemde die begrip tracht te kweken voor de apartheid. Dus ook in Zuid-Afrika heerst onbekendheid met de ware aard van de NZAV. Alleen „Beeld" bleek op de hoogte te zijn van het feit dat ook de antiapartheidsbeweging een regelmatige bezoeker van de thans vernielde aan de Keizers

Zuidafrikaanse academici, die vroeger in Nederland hebben gestudeerd en dat land zien als de bakermat van hun eigen cultuur, hebben met ongeloof gereageerd. Zij hebben moeten constateren dat in Nederland een generatie opgroeit, die geen enkele binding meer met Zuid-Afrika voelt en zich niet ontziet om te trachten alle sporen van vroegere onderlinge betrekkingen uit te wissen.

Verschillende vertegenwoordigers van Nederlands-Zuidafrikaanse organisaties in Zuid-Afrika wezen op de overeenkomst tussen de boekenverbrandingen in nazi-Duitsland in de jaren dertig en de gebeurtenissen aan de Keizersgracht. Een geëmotioneerde Nederlandse boekhandelaar in Johannesburg, die uitstekend werk verricht met het propageren van het Nederlandse boek onder Zuidafrikaanse jongeren, was zijn tranen niet meer meester toen hij van de aanslag vernam. Hij zei dat boekverbrandingen en dergelijke het begin van het einde zijn: „Straks.zijn weerloze vrouwen en kinderen aan de beurt, kijk maar naar de joden onder de nazi's". der zowel Nederlanders als Zuidafrikanen hier te lande. Het hielp niet erop te wijzen dat de aanslag in Nederland zelf ook scherp wordt veroordeeld. De meer nuchterdenkenden constateerden, dat de aanslag wel een haast logisch uitvloeisel is van de haat die door de jaren heen tegen ZuidAfrika is gekweekt. Het beeld dat in Nederland van Zuid-Afrika is gevormd is dermate monsterachtig, dat vandalisme tegen alles wat Zuidafrikaans is in bepaalde kringen een gewettigd middel lijkt te zijn. Verschillende Nederlanders in ZuidAfrika hebben in dit verband ook gewezen op de met name kerkelijke steun aan het ANC en de wijze waarop bepaalde geestelijken zich in allerlei bochten wringen om geweld tegen Zuid-Afrika goed te praten. In een dergelijke sfeer is de aanslag op het pand van de NZAV een aanvaardbaar middel om het gestelde doel, de omverwerping van blank Zuid-Afrika, te bereiken.

Er zijn ook Zuidafrikanen die cynisch hebben gereageerd. Typerend was de reactie van een Zuidafrikaner die twee jaar lang in Nederland heeft gewoond: links Nederland zal wel zeggen dat Zuid-Afrika de aanslag zelf heeft georganiseerd om de anti

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Afschuw in Zuid-Afrika over vernielingen in NZAV-pand

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken