Bekijk het origineel

De beddekruik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De beddekruik

3 minuten leestijd

Wij hebben een elekliische beddekruik merk Kolrec, type MS. Is die nog in de handel? Zo nee, wanneer zijn ze het laatst gemaakt? Antwoord — Uw museumstukje is voor het laatst in 1969 gemaakt, zegt Koltec b.v. Breda, die ze fabriceerde. Naderhand is men over gegaan op de bekende elektrische deken. De kruik met vaste vulling, bijv. zand, was een bruikbaar ding maar de afgegeven warmte was wel erg plaatselijk. Antwoord — De huuropbrengst bedraagt ƒ 4200,- per jaar. Om eenzelfde bedrag aan rente a negen procent te ontvangen zou u moeten beschikken over een kapitaal van ƒ 46.666,66 en dat zou dus de waarde der woning mogen zijn. Evenwel is de huuropbrengst de netto-opbrengst. Daar staan vele uitgaven van de eigenaar tegenover: onroerend-goedbelasting, andere lasten, onderhoud en afschrijving enz. Al deze bijdragen zijn zo hoog, dat u het bedrag van ƒ 46.666,66 gerust mag verdubbelen. U komt dan op ruwweg ƒ 92.000,-. Overigens hangt de huuropbrengst vaak af van irreële factoren, d.w.z. van omstandigheden die niet in geld te waarderen zijn. Er kan mij veel aan gelegen zijn mij in A te vestigen omdat ik daar een kerk naar mijn keuze vind, omdat ik daar vrienden en bekenden heb, omdat er een natuur is die mij bevalt enz. terwijl een andere al die factoren van nul en gener waarde acht. Antwoord •— De mageen Davied bestaat uit twee over elkaar gelegde driehoeken. Oorspronkelijk kwam dit teken bij vele volkeren voor, o.a. Egyptenaren, Indiërs, Chinezen en zelfs'" bij de Indianen van Peru! Dit verwondert veel mensen maar het hakenkruis kwam even goed bij allerlei oude culturen voor, zelfs bij Indianen! Eerst na 1500 wordt het een specifiek joods zinnebeeld en wel onder de invloed van Isaak Loeria en zijn mystieke leer. Tot dusver was de menora, de bekende 7armige kandelaar het zinnbeeld (en dat is hij ook nu in Jeruzalern, de hoofdstad van Israël). Maar vooral in de vorige eeuw, als het Zionisme opkomt, wordt de davidsster het zinnebeeld van de gedachte van nationale eenheid. Dat alles zou vermoedelijk nauwelijks geleid kunnen hebben tot het aannemen van. dit teken door de Israëli's! Maar de nazi's verplichtten de joden, ook in Nederland, tot het dragen van een zwarte davidsster op gele ondergrond. U begrijpt dat vanaf dat ogenblik het teken niet meer uitgeroeid kon worden. Het werd een ereteken. Echter droeg ook de in Palestina gevormde joodse brigade dit teken en ook de vele ondergrondse organisaties van voor 1948 aldaar gebruikten dit teken. Ten slotte kreeg het zijn plaats op de Israëlische vlag. Het wapen van de staat Israël bevat echter de menora.

Vraag u nu naar de oorspronkelijke betekenis, dan wordt de zaak mistig en mystiek. Een driehoek is een vlak dat begrensd wordt door lijnen die slechts drie punten verbinden. Het is dus de eenvoudigste meetkundige figuur die oppervlak heeft (punt en lijn hebben die niet). De driehoek is dus zinnebeeld van het begin, het ontstaan, van God. Om dit te onderstrepen verdubbelt men het. Zo ontstaat de figuur die u bedoelt maar wij voegen er meteen aan toe, dat er nog vele andere verklaringen zijn. Zelfs de vrijmetselaars hanteren de driehoek als zinnebeeld...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

De beddekruik

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken