Bekijk het origineel

Grote heroïnevondst in haven Antwerpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote heroïnevondst in haven Antwerpen

België fungeert Steeds meer als doorvoerland

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In de haven van Antwerpen is het afgelopen weekeinde op een Thais vrachtschip ruim 75 kilo heroïne in beslag genomen, die bestemd was voor de Nederlandse markt. De vangst is te danken aan de goede samenwerking tussen Belgische, Nederlandse en Thaise politieautoriteiten, aldus J. Oosterbroek, hoofd van de verdovende-middelencentrale van de Centrale recherche informatiedienst CRI in Den Haag gisteren in een gesprek met het ANP. De partij vertegenwoordigt een kleinhandelswaarde van tussen de 30 en 75 miljoen gulden.

Afgelopen vrijdag werd aan boord van .bet schip al een koffer met 18 kilo heroïne aangetroffen. In het weekeinde trof men nog eens 11 dozen aan met daarin 1-literblikken met ieder 250 gram heroïne. In totaal zijn zes Thais en een Chinees aangehouden.

Onder meer door deze vondst is Oosterbroek tot de slotsom gekomen dat België. steeds meer als doorvoerland gaat optreden van met name heroïne die bestemd is voor Nederland. De haven van Antwerpen en de Brusselse luchthaven Zaventhem spelen daarin een belangrijke rol. In 1983 werd in België 12.000 kilo hasj bestemd voor Nederland in beslag genomen. Cijfers over heroïne en cocaïne zijn nog niet bekend. De open grens met Nederland en de naar verhouding strengere controle op de luchthaven Schiphol en in de Rotterdamse haven kunnen reden voor de drughandelaren zijn hun route via België te verleggen, zo meent Oosterbroek.

Vorig jaar werd in Nederland meer hasj, marihuana en cocaïne in beslag genomen dan in 1982, maar minder heroïne en amfetamine, aldus de CRI. dat met name minder heroïne uit Zuidoost-Azië in beslag is genomen. Volgens Oosterbroek kan voorzichtig worden gesteld dat bij hard drugs gemiddeld 2 tot 5 procent van de aangevoerde hoeveelheid in beslag wordt genomen. Bij soft drugs zouden de in beslag genomen hoeveelheden rond de tien procent liggen. „Maar nogmaals: cijfers zeggen niet alles en het is gevaarlijk die te interpreteren". Hij vermoedt dat voor de binnenlandse vraag ongeveer 2.000 tot 4.000 kilo heroïne per jaar nodig is. Daar komt dan nog de heroïne bestemd voor doorvoer bij, .„maar daar hebbènvWé'-totcialugeen beeld van". ... „„„.„„..„„

Stabilisatie

Begin vorig jaar gaf een beeld te zien waarin de Chinese heroïne in opmars was. Dat is volgens Oosterbroek dit jaar gestabiliseerd, ook al is er minder van in beslag genomen. „We zijn in '83 kennelijk niet succesvol genoeg geweest met onze in beslagnemingen. De stroom is echter heus niet minder geworden".

Hasj heeft vorig jaar alle records gebroken: ruim 25.000 kilogram. Daarbij moet dan nog rekening worden gehouden met de betrekkelijke prioriteit die aan de opsporing van hasj wordt gegeven, aldus Oosterbroek. ,,De handel erin is gigantisch en de opsporingen zijn vaak gelukstreffers". 1983 1982 cocaïne 51 kg 37 kg heroïne 135 kg 227 kg amfetamine 56 kg 129 kg hasj 25.000 kg 11.536 kg marihuana 3.700 kg 3.013 kg

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grote heroïnevondst in haven Antwerpen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken