Bekijk het origineel

Soedan roept hulp van Egypte in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Soedan roept hulp van Egypte in

Libië blijft aanval ontkennen

2 minuten leestijd

KHARTOUM — Soedan en Egypte hebben besloten hun defensieverdrag van 1976 in werking te stellen, dat beide landen verplicht tot hulp aan de ander in geval van een aanval van buitenaf. President Faafer Nimeiri van Soedan onthulde zaterdag dat Egypte militairen naar Soedan heeft gestuurd om een eventuele aanval af te slaan.

Dit gebeurde nadat vrijdag een bommenwerper van Russische makelij een aanval uitvoerde op de Soedanese stad Omdurman. waarbij vijf doden vielen. Zowel Soedan als Egypte heeft de aanval op het conto van Libië geschreven.

Aanval

Gisteren besloot de Amerikaanse regering een of meer „Awacs" naar Egypte te sturen naar aanleiding van het bombardement. Soedan stuurde „dringende" boodschappen naar Arabibische, Afrikaanse, Islamitische en andere internationale organisaties om steun te vragen na de luchtaanval. Volgens de boodschappen vormt de aanval een „levend bewijs" van Libisch plan om de veiligheid en stabiliteit van Soedan te ondergraven. Soedan heeft gisteren gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad om „de Libische agressie" te onderzoeken.

Volgens Soedan is de aanval op Omdurman uitgevoerd met de Russische TU-22 die afkomstig is van de Libische luchtmachtbasis in Kulrah. Libië is met Irak het enige land in het Midden-Oosten dat over vliegtuigen van dit type beschikt.

Het ministerie van buitenlandse zaken van Libië heeft gisteren Arabische en Afrikaanse ambassadeurs ontboden om iedere Libische betrokkenheid bij de luchtaanval te ontkennen. Volgens het Libische persbureau Jana is de ambassadeurs meegedeeld dat Soedan tracht de sympathie van Verenigde Staten te winnen door Libië te beschuldigen. Het persbureau omschreef de actie als een poging tot een revolutie door de Soedanese luchtmacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Soedan roept hulp van Egypte in

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken